Dis hyllas med fint pris

Hon sprider lugn och glädje. Samtidigt hjälper hunden Dis eleverna i undervisningen. Nu prisas hon som ”Årets sociala tjänstehund”.

  • Publicerad 07:15, 29 nov 2019

Jag kände till priset och enligt mig är det det ­finaste priset som går att få.

I flera år har hon hjälpt eleverna i grundsärskolan i Ekebyhov. Herdehunden Dis hjälper varje vecka barnen med bland annat läsning som läskompis och bidrag till att skapa vänskapsband och integrera barnen i gruppen.

Insatsen har uppmärksammats även utanför Mälaröarna. När Svenska kennelklubben nyligen utsåg ”Årets sociala tjänstehund” föll valet på Dis.

– Jag kände till priset och enligt mig är det det finaste priset som går att få eftersom man tävlar med så många olika kategorier. Det är bland annat vårdhundar, assistanshundar och terapihundar, säger Denice Sverla, lärare på grundsärskolan och Dis ägare.

Enligt Denice har Dis varit stor hjälp när eleverna tränar läsning.

– Då går vi till ett annat rum. Dis lägger sitt huvud i barnets knä och sedan får barnet läsa högt. Många som tycker att det är svårt när andra lyssnar tycker att det känns lättare med henne. Även om jag sitter med och lyssnar tänker de inte på det på samma sätt.  

Finns det någon vetenskaplig forskning på området?

– Den är begränsad, men finns i USA framförallt. Hundar används i dag i större utsträckning inom äldreomsorgen.

Hur gör ni med allergiker?

– Vi följer Socialstyrelsens hygienkrav och har särskilda utrymmen som Dis är med i. Största problemet som vi har stött på har varit hundrädsla. Det handlar ofta om att man inte är van, men är något vi har kommit förbi. Dis är välutbildad och är van vid många olika beteenden, säger Denice Sverla.

Den 14 december väntar prisutdelning. Då får Dis bland annat ett stort ben att tugga på och en medalj för sin insats.

För Elin Nyström är Dis ett uppskattat inslag.

– Det är roligt att träna läsning med henne, säger hon.

Juryns motivering

”Dis gör stor skillnad för många elever i sitt arbete tillsammans med ägaren och hundföraren Denice Sverla. Med sin gedigna utbildning och långa erfarenhet är de ett ovärderligt stöd i både praktik och teori, enskilt och i grupp. Dis ger barnen lugn och motivation att lära sig saker och knyter vänskapsband mellan elever som vanligen har stora svårigheter att interagera med varandra”.

De släpper ny fotobok om Drottningholm

Nyheter "Det finns så mycket kulturhistoria här" En fotograf och en slottsarkitekt slog sina påsar ihop. Resultatet blev en bok med kulturhistoria och bilder för slottets besökare.måndag 1/6 16:22

Buller att vänta i Vinsta i sommar

Nyheter Förbifartsbygget går in i ny fas Arbetet med trafikplats Vinsta, en del av vägbygget E4 Förbifart Stockholm, har inte gått någon Västerortsbo förbi. Nu går bygget in i en intensiv – och ljudlig – fas.fredag 29/5 15:06

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt