Eleverna på Adolf Fredriks musikklasser i Farsta har sin första körlektion efter sportlovet. Foto: Linda Gren

Disciplin lockar elever till musikklasserna

Söktrycket till Adolf Fredriks musikklasser i Farsta är stort. Förutom profilinriktningen är det disciplinen i klassrummen som får elever att söka sig till skolan.

  • Publicerad 13:50, 8 mar 2018

Adolf Fredriks prestigefyllda musikklasser i Farsta grundskola startade augusti 2015. Söktrycket för läsåret 2018 har varit stort och av 398 sökande finns det bara plats för 60 elever i årskurs 4 och i mån av plats i årskurs 5-8.

– Nu har alla som ska börja årskurs fyra fått reda på om de kom in eller inte. Resterande klasser får besked från och med den 15 mars som i övriga skolor i Stockholm, säger biträdande rektorn Sara Sjöblom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hugo Persson, Sofia, som inte vill medverka med namn, Noel Linnström och Vide Fange är några av de elever som lyckades bra på förra årets intagningsprov och idag går sin andra termin i årskurs fyra på skolan.

– Jag tycker att alla borde gå här. Förutom att vi har musik så är det väldigt strikt och ordning och reda. Det är det vi tycker är bra, säger Vide och får instämmande nickningar från de andra eleverna.

– Jag tyckte om min förra skola också men den här är bättre och har mer ordning, men det var jobbigt att lämna mina kompisar, säger Hugo Persson.

Trots att det är hårda antagningsprov och tuff konkurrens till de eftertraktade musikklasserna menar de att det är värt det.

– Jag skakade när jag gjorde provet men man får tänka på hur roligt det kommer bli om man kommer in. Alla här har ett gemensamt intresse, det gör att man hittar kompisar på en gång. Det finns ingen i vår klass som är ensam, säger Sofia.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Adolf Fredriks musikklasser är den enda profilinriktningen på Farstas grundskola och utmaningen har varit att få en sammanhållen skola utan ett "a- och b-lag".

– Vi jobbar ständigt med att mixa klasserna så bra det går. På högstadiet har eleverna internationella språk och SO ihop. Vi har friluftsdagar med hela skolan och alla lärare jobbar med olika klasser. Det finns också en klubb efter skoltid dit alla elever får gå, säger Sara Sjöblom.

Vide Fange, 11, tycker att stämningen på skolan är bra men han tycker synd om de elever som sökt musikklass och inte kommit in.

– Det är synd om någon som sökt skolan inte kommer in. Men man ska inte deppa ihop för det. Jag var reserv men kom in ändå till slut. Man kan ju alltid söka igen och då får man förbereda sig, helst en månad innan, säger han.

Adolf Fredriks musikklasser i Farsta

Adolf Fredriks musikklasser i Farsta grundskola startade augusti 2015 och är Stockholm stads satsning för att fler barn och ungdomar ska få möjlighet att gå i Adolf Fredriks musikklasser.

Idag är det cirka 240 musikaliskt utvalda elever som går musikklasser i Farsta grundskola åk 4-7. Till läsåret 2018 ska även årskurs 8 flytta in på skolan.

Barnet anmäls till antagningsprov året innan det eventuellt blir aktuellt att börja. Antagningsproven är uppdelade på två obligatoriska dagar.

Dag 1: Gruppgenomgång där de sökande förbereds på hur det enskilda provet dag 2 går till. Det är övningar i grupp utan bedömning. Genomgången tar cirka 40 minuter. 

Dag 2: Individuellt prov, där man bland annat får sjunga en låt man valt ut själv. Provet tar cirka 12 minuter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48