Vinnare. Anna Blomlöfs honung var godast, det tyckte Ulrika Brydling. Foto: Christer Karlsson

Distriktets godaste honung är utsedd

Den bästa honungen bland Upplands-Bros och Håbos biodlare är utsedd. Anna Blomlöfs sensommarhonung tog hem priset.

  • Publicerad 08:00, 27 nov 2018

Traditionsenligt ordnade Bro-Håbo biodlarförening en honungsprovning för att utse distriktets bästa honung i samband med sitt årsmöte. I år ville Naturskyddsföreningen vara med och smaka, och platsen bestämdes till Bro Park.

Först smakade de 30 biodlare i föreningen som var på plats och utsåg en vinnare utav åtta honungsburkar. Sedan smakade Naturskyddsförningen och likaså kom de fram till en favorit. Systrarna Brydlings vegetariska buffé med inslag av honung utgjorde en paus, men därefter tog sommelier Ulrika Brydling vid.

– Hon beskrev form, doft och smak, precis som på en vinprovning. Det var väldigt roligt, säger Christer Karlsson, styrelsemedlem i Bro-Håbo biodlarförening.

Alla valde samma vinnare

Ulrika Brydling valde även hon ut sin vinnare – och det stod klart att alla omröstningar hade utsett samma favorithonung.

– Varför just vår honung vann tror vi beror på både konsistensen och smaken. Vi får mycket beröm för vår honung som håller en len och mjuk konsistens, säger Anna Blomlöf.

Den vinnande honungen slungade hon och hennes man Thomas den 4 augusti; en sensommarhonung. 

– Honung som slungas på sensommaren är ofta mer smakrik och lite mörkare i färgen än den tidiga ljusa försommarhonungen, säger Anna Blomlöf.

Den kommer från deras bigård hemma i trädgården i Häggeby, på Skoklosterhalvön. Vinnarhonungen, samt Christer Karlssons honung från Kungsängen som fick näst flest röster, lämnas nu över till Uppsaladistriktet. I början av nästa år utses Upplands bästa honung.

Blomlöfs bin

Anna och Thomas Blomlöf fick en bikupa från Thomas far 2010.

Nu har de 42 bisamhällen på olika ställen.

2014 startade de Blomlöfs Bin AB, som hyr ut bikupor till företag. 

Tre rattfyllor på ett dygn

Vad har hänt i Bålsta. Medelålders män kör bil på fyllan. Tre rattfyllor på ett dygn i lilla Bålsta. Håll kommentarerna städade.söndag 25/8 11:18

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt