Fulspolat. 100 kilo skräp om dagen hamnar i Bålsta reningsverks galler. Skräp som aldrig skulle spolats ner. Foto: Fredrik Gustafsson

Ditt fulspolande – blir deras skitjobb

Ditt fulspolande blir deras skitjobb. 100 kilo skräp om dagen fastnar i reningsverket i Bålsta. Hundratals tusen skattekronor spolas bort – årligen.

  • Publicerad 08:49, 29 nov 2017

Varje timme passerar hundratals kubik avloppsvatten inloppet på reningsverket i Bålsta. Men avloppsvattnet innehåller långt ifrån bara kiss, bajs och toalettpapper.

Varje dag fastnar 100 kilo skräp i reningsanläggningen i Bålsta. Skräp som aldrig skulle ha spolats ner i toaletten från första början.

– Det fastnar så mycket tokigt ibland. Legobitar och plastgubbar ser man ju titt som tätt. Men det är ju barn som spolat ner. Men vi hittar ju kilovis med andra saker som absolut inte ska spolas ner i en toalett. Och det är inte barn som är skyldiga till de spolningarna, säger Peter Nilsson, som jobbat på Bålstas reningsverk sedan 2009.

Idag är han drifttekniker, han sköter driften och underhållet på anläggning.

Peter Nilsson, drifttekniker. Foto: Fredrik Gustafsson

Hittade en halv katt

Och han har sett en hel del konstiga saker som spolats ner.

– Det märkligaste jag sett, det var i en av pumpstation i Övergran. Där hittade vi en halv katt och det gick inte avgöra om det var framdelen eller bakdelen av katten. Men det har, som tur är, bara hänt en gång, säger Peter Nilsson.

Bomullstops, portionssnus, pappersnäsdukar, hushållspapper och faktiskt hela blöjor är desto mer vanligt förekommande i reningsverkets galler. Saker som varje år kostar hundratals tusen att ta rätt på.

– Det är en kostsam hantering för VA-enheten på Håbo kommun, som vi skulle kunna undvika om vi alla blev lite bättre på att slänga skräp direkt där det hör hemma, i papperskorgen bland brännbara sopor, säger Mitra Monshi, processingenjör på Va-enheten på Håbo kommun.

Kostsam hantering

Bortforsling av skräpmassor, oväntade stopp och tätare renoveringar på anläggningen är en del av omkostnaderna som uppstår på grund av att Håbobor fulspolar.

– Om man tittar på allt, så märker man att det rör sig om gigantiska pengar. Hade vi inte haft allt skräp i inloppet, då hade vi inte behövt att renovera pumparna för ett och ett halvt år sedan för styvt miljonen, till exempel. De pengarna hade man kunna lägga på något annat, säger Peter Nilsson.

Jörgen Sjögren, är ny driftschef på reningsverket sedan i juni. Han tror att det mångt och mycket handlar om ett attitydproblem. Något skulle som kunna förändras med information.

– Man gör sig av med sitt eget problem genom att spola ner det i toaletten, men man tänker kanske inte på att det då blir någon annans problem, säger han.

Vanliga fulspolningar:

Bomullstussar

Sminkbortagning och
kemikalier

Tamponger

Våtservetter

Tops

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet