Diyan, 7, hjälper fattiga barn att spela fotboll

När sjuåriga Diyan Ramos från Huddinge såg filmen om Pelé föddes en dröm. Han ville hjälpa barn i fattigare delar av världen få samma möjligheter till bra fotbollsträning som han har i Sverige. Nu samlar han in skor, kläder och bollar som han själv ska leverera till ett barnhem i Uganda.

  • Publicerad 10:53, 12 apr 2018

– I år är det VM. Det är därför jag vill samla ihop fotbollsgrejer till barn i fattiga länder. Saker som strumpor, skor, t-shirts, shorts och andra fotbollsgrejer. Jag kommer åka med Läkarmissionen och lämna över allt i insamlingen. Vill du vara hjälte i min dröm och skänka fotbollsgrejer till de barn som inte har samma möjligheter? säger Diyan i videon ovan.

Diyan, som spelar i Huddinge IF, har sedan i januari samlat på sig allt fler allierade. Han har övertygat sin skola Glömstaskolan och sin fotbollsskola Stockholms fotbollsakademi att skänka prylar och har fått en ny kompis och kompanjon i elvaåriga Ella Knapp Johnson. Hon spelar fotboll i Hammarby och är aktuell i Sveriges yngsta mästerkock på TV4 hjälper nu Diyan.

I månadsskiftet maj-juni ska Ella och Diyan åka ner till Uganda med Läkarmissionen för att personligen lämna över bollar, skor och kläder till barnen i Tigers Club, ett hem och en fotbollsklubb för barn som har hamnat på gatan. Ella ska också laga mat till barnen.

Om man vill ge någonting finns det idag tre insamlingsplatser: Enskede sporthall, Vällingby simhall och Skärholmens simhall. Diyan och Ella samarbetar med Läkarmissionen för att ordna ett insamlingskonto, så att de ska kunna ta emot pengadonationer.

Rött kort till rasismen

– Min dröm kommer från filmen Pelé. När han fick stjäla nötter för att ha råd med skor. Han blev också retad för att han inte hade skor. Pelé och hans vänner vann cupen. De trodde på sig själva.

Diyan blev upprörd över den rasism som Pelé fick utstå som ung fotbollsspelare i Brasilien. Därför ger han rött kort till rasismen.

– Jag heter Diyan Ramos, jag är kurd, svensk och kuban och jag ger rött kort till rasismen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.