Rick Bergström, verksamhetsansvarig, och tränaren Charles Barton. I dag tränar Djurgården basket i Brännkyrkahallen i Hägersten, men klubben tittar på andra möjligheter. – Men det ligger minst ett par år fram i tiden, konstaterar Rick och nämner Eriksdalshallen och Kungliga tennishallen ("men där är hyran alldeles för hög för oss") som ett par av alternativen som nämnts. Foto: Patrik Wirén

Djurgården basket vände tragedi till succé

Djurgårdens basket lyckades ta sig upp ur sorgen efter Dee Ayubas bortgång och blev överlägsna serievinnare i Superettan. Nu väntar spel i Svenska Basketligan, vilket ställer helt nya krav på både ekonomi och träningspass.

  • Publicerad 13:25, 5 apr 2019

– Jag är inte troende, men för mig var det nästan en religiös upplevelse.

Charles Barton, tränare för Djurgården Baskets herrlag, har tidigare varit tränare för flera internationella storlag, liksom förbundskapten för både Sveriges och Danmarks landslag. Nu har han tagit Djurgården basket hela vägen till den den högsta serien.

– Med tanke på omständigheterna är det helt otroligt, konstaterar han och syftar på stämningen i laget efter spelaren Dee Ayubas tragiska bortgång. Ayuba avled under en semester i Luxemburg i januari 2018 efter ett akut hjärtstopp och händelsen skapade en stor uppgivenhet i laget. Vid samma tid fick Barton allt oftare höra från sin omgivning att han började bli äldre och kanske borde fundera på att gå i pension.

– Men jag kan inte bara sitta hemma med en bok och göra ingenting. Jag har inga planer på att sluta, säger han i dag.

Klart: Djurgården redo för Basketligan

Vinnarlaget. Djurgården basket har haft en fantastisk säsong. I höst väntar högsta ligan. Foto: Josefine Tolleman

Det gäller i högsta grad även Rick Bergström, verksamhetsansvarig, som beskriver hur han målmedvetet arbetet för att förbereda klubben för den högsta serien. Nu när han nått sitt mål har klubben nya och betydligt tuffare krav på sig.

– Det är ett stort steg. Vi kommer till exempel att behöva gå från ett till två träningspass om dagen för att kunna hävda oss i Basketligan. Ekonomiskt behöver vi fyrdubbla omsättningen.

Hur ska ni göra det?

– Vi måste höja publiksnittet på matcherna, hitta fler sponsorer och öka intresset för både basket generellt och Djurgården, förklarar han.

Det sistnämnda målet är klubben redan på god väg att uppnå – och det beror inte bara på herrarnas succéår. Även damlaget har imponerat stort och kommer antagligen kunna kvala till superettan inom kort. Även nya ungdomssatsningen Djurgården Basketball Academy, som till en början består av 16 ungdomslag från 10 till 18 års ålder, väntas bidra till att flera personer engagerar sig i DIF Basket.

Vad gäller förväntningarna inför debuten i Basketligan säger Bergström att de måste vara ödmjuka inför uppgiften. Framför allt handlar det första året om att lyckas hålla sig kvar i serien. Barton vågar dock vara mer självsäker.

– Jag har aldrig tränat ett lag som inte nått slutspel, säger han bestämt.

Djurgården Basket kan gå upp i högsta ligan