Upplevelsearena. Här är arkitekterna i Wisdome-uppdraget. Foto: Sara Kvarfordh, Stora Enso

Djurgården ska få ny upplevelsearena

Tre arkitektkontor har bjudits in för att rita varsitt förslag på hur upplevelsearenan Wisdome Stockholm vid Tekniska museet ska se ut.

  • Publicerad 14:39, 4 apr 2019

Wisdome Stockholm ska fokusera på vetenskapskommunikation, högteknologi och hållbarhet. Förhoppningen är att byggnaden med hjälp av inspirerande upplevelser ska locka hundratusentals besökare årligen.

De tre arkitektkontor som bjudits in för att delta i planerna är DorteMandrup, Elding Oscarson och White Arkitekter i en process som leds av Svenska Arkitekter. 

Tenstaelever vann programmeringstävling

Tillsammans med Stora Enso som huvudpartner har Tekniska museet siktet inställt på att skapa en byggnad helt i trä.

– Trä är ett framtidsmaterial. Skogen växer och förädlas till hållbara och klimatsmarta träprodukter lokalt i Sverige. Trä är också en viktig del av vår historia, och byggnaden kommer på ett fint sätt knyta an till de gamla trähusen på Skansen, tvärs över Djurgårdsbrunnsviken, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet, i ett pressmeddelande.

En jury bestående av representanter från Stockholms Stad, Kungliga Djurgårdsförvaltningen, arkitektkontoret Our, Tekniska museet och skogsindustriföretaget Stora Enso kommer att bedöma arkitektkontorens lösningar.

I mitten av juni står det klart vilket kontor som får uppdraget att rita det som kallas Stockholms smartaste hus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Wisdome-projektet

Wisdome ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet.

Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.