Bollfest. Melanie Buendia Cisternas, 8 år, tycker det är jättekul med alla fotbollsövningar. Foto: Sacharias Källdén

Djurgårdens IF ska få barnen att röra på sig

Vi var med när Djurgårdens IF:s mini camper kom till Gärdesskolan.

  • Publicerad 11:30, 23 maj 2019

– Det här är jätteroligt!

Edith Stange är en av 26 andraklassare från Gärdesskolan som samlats på skolans fotbollsplan denna soliga tisdagseftermiddag. På schemat står "mini camper", ett 60 minuters pass under ledning av Djurgårdens IF som en del i skolans fritidsverksamhet.

Till skillnad från många av de andra barnen är åttaåriga Edith en erfaren fotbollsspelare.

– Jag har spelat med Värtan jättelänge, jag minns inte ens när jag började, säger hon och tillägger att det är jättebra att Djurgården är på besök.

– Det är bra för alla att få lära sig passningar och sådant. Sedan får man ju röra på sig mycket, konstaterar hon.

Östermalmsskolor inför fritids – på skridskor

Det är just att sätta barnen i rörelse som är målet med initiativet förklarar Hannah Backman, en av fyra ledare från Djurgården Fotboll som är på plats. Mini camp startades våren 2018 och sedan dess har de varit ute på skolor i hela Stockholmsområdet. Besöket pågår under fyra dagar, där barn från förskoleklass till årskurs 3 får varsin dag.

– Unga rör sig allt mindre men när vi kommer tycker barnen att det är världens grej och vi får verkligen med oss alla barn, säger hon.

Samtidigt jobbar de även med attityder. Hur vi beter oss mot varandra.

Det är ett arbete som verkligen uppskattas av idrottsläraren Lars Björk.

– Det är mycket mjuka frågor och glädje. Djurgården har verkligen anammat den delen, att här även finns andra delar som behöver uppmärksammas.

Dif-supportrar bjuder barnen på match

Björk pratar om demokratibegrepp och genusperspektiv som två viktiga aspekter. Hur kommer det sig till exempel att så många skolor vittnar om att killarna tar över fotbollsplanen på rasterna?

– Jag tycker dessvärre att utvecklingen har backat när det gäller den delen. Killar tar stor plats och använder fula ord om tjejerna. Varifrån det beteendet kommer är svårt att säga men man får inte ge upp. Det är viktigt att ta tag i de här frågorna. Vi måste jobba mer med genusperspektiv tidigt i åren, säger han.

Bilden av att tjejerna sällan ses på planen under rasterna bekräftas av de båda andraklassarna Hjalmar Warolin Paulsen och Julian Lindskoug.

– Det är oftast killar som spelar på rasterna. Men det vore bra om de var med. Ju fler som spelar desto bättre!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bollkontroll. Edith Stange, 8 år, spelar i Värtans IK och har koll på bollen. Foto: Sacharias Källdén

Engagemang. Idrottsläraren Lars Björk vill se mer rörelse och genusperspektiv. Foto: Sacharias Källdén

Framtidsvision. Hjalmar Warolin Paulsen och Julian Lindskoug har framtiden klar för sig. ”Jag ska först bli fotbollsproffs och sedan advokat,” säger Hjalmar. Julians planer? ”Fotbollsproffs och mäklare!” Foto: Sacharias Källdén

Djurgårdens IF:s mini camper

Vad: Fyra av Djurgården Fotboll och Hockeys ledare håller ett 60 minuters pass med olika stationer där barnen får pröva rörelselek. Barnen får göra övningar som de kan träna på hemma och samtidigt lära sig om vikten av äta rätt. Klubbens representanter finns på plats under ett par timmar.

Syfte: Att sätta Stockholms barn och ungdomar i rörelse genom fotboll/ishockey och landhockey.

Målgrupp: Barn från förskoleklass till årskurs 3.

Kostnad: Mini-Camperna är kostnadsfria för både barn och skola.

Bakgrund: Stillasittandet ökar enligt rapporten ”De aktiva och de inaktiva” från Centrum för idrottsforskning och en majoritet av barn och ungdomar når inte rekommendationerna om 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Visa merVisa mindre