Djurgårdens nya bro blev Årets Stockholmsbyggnad

Det blev Folke Bernadottes bro som kammade hem utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad 2020.

  • Publicerad 09:03, 18 jun 2020

Förra året var det Anna Whitlocks gymnasium som utsågs till Årets Stockholmsbyggnad. Nu är det en ny byggnad på tronen.

Här inviger kungen nya bron på Djurgården

Folke Bernadottes bro, den nya gångbron mellan Museiparken och Rosendal, har utsett till Årets Stockholmsbyggnad 2020 i konkurrens med nio andra nominerade, efter att Stockholmarna har sagt sitt.

Totalt kom det in cirka 7 000 röster varav bron fick 1 700, meddelar staden.

Det är Kungliga Djurgårdens förvaltning som har byggt bron som ritats av arkitektfirman &Rundquist. De båda var såklart nöjda med priset.

– Folkets kärlek, vår belöning”, kan vi säga och travestera Karl XIV Johan som byggde den första bron på platsen. Så roligt att vinna stockholmarnas hjärtan, säger slottsfogde Magnus Anderson, chef för Kungl. Djurgårdens förvaltning i en kommentar.

FILM: Se utsikten från Djurgårdens nya bro

–  Att få tillföra Djurgården både nya skönhetsvärden och nya samband är fantastiskt roligt. Det är den fjärde bron vi ritar på Djurgården och det är alltid lika spännande, säger arkitekt Henrik Rundquist vid arkitektkontoret &Rundquist.

Kungens män: Ge oss några millar så bygger vi bron

Priset, i form av en bronsplakett, delades ut av stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) som även är ordförande i juryn som tog fram de tio finalisterna.

– I en stad som Stockholm som är byggd på öar har broar en avgörande betydelse för hur rörelsemönstren fungerar. Den nya bron är ett fint exempel på hur staden fortsätter koppla samman områden och gör dem mer tillgängliga. Bron är utformad utifrån en Stockholmstradition, i en samtida tolkning, och därför ett bra exempel på hur Stockholm utvecklas framåt, säger han i ett uttalande.

PRISAS. Folke Bernadottes bro är Årets Stockholmsbyggnad 2020. Foto: Kasper Dudzik

Juryn om segraren

”Bron ger med sin strategiska placering en helt ny koppling som skapar ett nytt flöde i staden. Med sin fackverkskonstruktion blir den ett nytt inslag men samtidigt en naturlig del av Djurgårdens landskap. En gestaltning med kvaliteter som behållits från den första presenterade idén till sitt slutgiltiga utförande.”