KADAVER. Insvept i en plastpåse låg det döda djuret vid sidan av containern vid Rödstu Hage. Foto: Privat

Djurkadaver låg en vecka på returstation

Ett dött djur låg vid en återvinningsstationen i Segersjö en hel vecka innan den togs hand om. "Det stank", berättar en Segersjöbo.

  • Publicerad 09:09, 12 sep 2019

I slutet på augusti dumpades ett dött djur, insvept in plast, vid återvinningsstationen vid Rödstu Hage.

– Det var fullt med maskar och det surrande en jäkla massa flugor runt. Och det stank, berättar en Segersjöbo som varit där.

Flera personer rapporterade det döda djuret både till polisen och till Förpackning- och tidningsinsamlingen, FTI, som har ansvar för återvinningsstationen.

Ändå låg kadavret kvar över en vecka innan det faktiskt togs bort.

– Slaktavfall är inte någonting som våra städare själva får ta hand om så det måste göras en specialbeställning, och då tar det lite längre tid, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Hon kan i sina system se att första rapporten om kadavret kommit in 27 augusti och att en vanlig städning skett två dagar senare. Först 5 september var djurkadavret borttaget från platsen.

"Gå över lik"

Tumbabon Anna Sandqvist var en av de som behövde passera det döda djuret vid Rödstu Hage när hon skulle lämna sin återvinning. Att det är grisigt vid återvinningsstationerna gör att man inte har lust att gå med sina förpackningar till återvinning, menar hon.

"Gränsen är nådd för mig när jag bokstavligen behöver gå över lik för återvinna mitt skräp", skrev hon i ett mejl till miljö- och hälsosyddsnämnden i Botkyrka kommun.

Att just slaktavfall lämnas vid återvinningsstationer är tack och lov inte särskilt vanligt, menar Annika Ahlberg på FTI.

Dyrt med dumpning

Men avfallsdumpning är ett problem för företaget.

– Det är i mycket varierande omfattning över tid och mellan olika stationer, men totalt sett lägger vi cirka 20 miljoner kronor per år åt att ta hand om dumpningar över hela landet. Och den kostnaden läggs på förpackningsavgifterna, så det drabbar oss alla genom dyrare produkter och mat som är förpackad, säger Annika Ahlberg.

Notan för en specialleverans för att ta hand om slaktavfall går på mellan 5 000 och 10 000 kronor.