Djurvänner. Karin Collin och Maria Ledunger Thulin äger Vallentuna Djurklinik och har lanserat en app. Foto: Maria Svensson

Djurkliniken tar till appen för att hjälpa

Att doktorn flyttar in i smartphonen är sen gammalt. Nu är det dags för veterinären att göra likadant. Vallentuna Djurklinik har precis lanserat en app där kunderna kan få hjälp direkt i mobilen.

  • Publicerad 15:55, 30 nov 2018

Karin Collin och Maria Ledunger Thulin äger tillsammans både Vallentuna och Sollentuna Djurklinik. Med deras nya app, Internet Djurklinik, ska djurägarna kunna få hjälp och svar på frågor om deras djurs välmående.

– Vi tror att det här blir ett bra komplement och att vi kan nå ut till många djurägare på det här sättet, säger Maria.

I appen fyller djurägaren i bakgrundsinformation om sitt djur, ålder, vilken typ av problem djuret har och liknande. Det går även skicka bilder på ett sår, så att personalen kan bilda sig en uppfattning. När själva videosamtalet sker ska fokus ligga på vad djuret kan komma att behöva för behandling.

– Med videosamtal kan man se mer av djuret. Jag hade ett i går då en ägare visade upp en utväxt på sin katt. Av det får man en rätt så bra bedömning och vi kunde göra upp en plan, berättar Karin.

Svarar. Karin Collin finns tillgänglig för videosamtal i klinikens nya app. Foto: Maria Svensson

Stammis. Anne Louise Sillerbacker besöker ofta kliniken och tycker hon får ett trevligt bemötande. Foto: Maria Svensson

Kan spara tid och pengar

De berättar att många besöker kliniken för att boka en operationstid. Det första besöket kan man eventuellt slippa genom videosamtalet.

I appen kommer personal finnas tillgänglig under arbetstid och även vissa kvällar och helger. Veterinärerna menar att djurägaren kan spara både tid och pengar då personalen kan bedöma om läget är akut.

– Om det exempelvis är en fredagskväll och man är orolig, kan vi efter ett videosamtal eller chatt bedöma om kunden ska vänta eller åka till djursjukhuset med en gång, berättar Maria.

Nöjda stamkunder

Än så länge har deras app bara funnits i drygt en vecka. Men responsen de fått hittills av kunderna säger de har varit bra.

I receptionen står Anne-Louise Sillerbacker som precis varit inne med sin hund. Hon är en flitig besökare på Vallentuna Djurklinik och har både hundar och katter hemma. Dock tror hon inte att hon kommer att använda appen.

– Jag är lite gammaldags, det känns bättre att prata med veterinärerna här, alla är så trevliga och det är lugnt och skönt här, säger hon.

Hur tar man hand om sitt djur på vintern? Tips från veterinären:

Hund

Spola tassar från vägsalt och torka rent.

Använd salva för sprickor i tassarna

Det finns särskilda ballongskor för hundar som redan fått en skada på tassarna.

Klipp päls mellan tår och trampdynor för att undvika snökokor.

Tunnpälsade hundar kan frysa om det är kallt, använd jacka om du planerar vara utomhus länge.

Häst

Använd broddar, snowgrips.

Om det är blött och blåsigt, använd täcke när hästen står utomhus om den inte är tjockpälsad.

Många hästägare tenderar dock att lägga på för mycket, om det är -20 grader, vindstilla och strålande sol, behövs inget täcke förutsatt att hästen inte är klippt.

Bra att tänka på vid jul och nyår

Tänk på att djuret, speciellt katter, kan få i sig julklappssnören, benbitar och godsaker. Passa maten, mörk choklad, russin och vindruvor kan vara giftigt för hundar.

Dra för gardinerna vid fyrverkerier

Ha på musik eller tv:n, med en jämnare ljudnivå blir djuret inte lika rädd vid smällar

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt