Djurmys och lek på lantläger

Lek, nya lärdomar och lugn i dagarna tre blandades på Kvarnnibbles första lantgårdsläger. Barnen blev störtförtjusta i den vita hästen Ludde som de fick testa rida på, de mjuka kaninerna, ulliga sociala fåren – och att åka fyrhjuling!

  • Publicerad 09:07, 2 jul 2019

Jag gillar att vara här hos Anna och Henriks alla djur!

På gården finns hästar, får, lamm, kaniner och höns. Varje morgon fick barnen åka fyrhjuling runt till de olika djuren och vara med vid utfordring och daglig tillsyn.

Fyrhjulingen var tillsammans med djuren en stor höjdare på lägerdagarna. Och att det var så fin stämning, som en av deltagarna uttryckte det. Ledaren Martina Lejon håller med. Hon ledde gruppen tillsammans med Anna Tesch (som bor på och driver gården tillsammans med sin man Henrik Tesch) och ett par värdefulla hjälpledare.

– Jag har lärt mig att man måste vara lugn med djuren, säger Stella, 7,5 år.

Ett par deltagare instämmer och fyller i att man måste prata och röra sig lugnt, och så måste man ta hand om djuren och ge dem mat varje dag, har de lärt sig.

– Kaninerna tycker om korvar som man har gjort, säger Leon entusiastiskt.

– Ja grönsakskorvar, säger ledaren Martina Lejon och ser ner på det gröna, i kaninernas ögon mycket delikata, gräset.

Deltagarna som var från 6 till 9 år gamla kom från både närområdet ute på landsbygden och innerstan, Järfälla, Bålsta och Bro. Somliga med stor djurvana, andra noviser.

På lunchrasten spelade barnen fotboll, drog igång ringdanser och hoppade skrattande omkring, letade ägg eller pratade lågmält med utsikt över vidderna.

Gjorde eget insektshotell

Barnen fick lära sig att bin, humlor, fjärilar och andra så kallade pollinatörer är bra för naturen, men tyvärr blir de allt färre i dagrens samhälle. Men det går att göra någonting åt saken! Man kan låta det växa sådana blommor och andra växter som pollinatörerna tycker om och man kan bygga sig ett eget insektshotell för dem att söka skydd.

Barnen fick på lägret bygga ett hotell med olika rum som lockar till sig olika djur. De använde kottar, pinnar som de borrade hål i, bark , bambu, halm, stenar och ormbunkar till insektshotellet. Så målade det huset och kom tillsammans fram till namnet Bålsta Djurhotell.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt