Ida, Per, Sara och Richii vill inte visa sina ansikten – av rädsla för jägare. Foto: Hege Hellström

Djurrättsaktivister på plats i Vallentuna – "Vi ska rädda vargen"

Vargjakten i Brottbyområdet fortsätter. Men vissa tycker att vargen ska få leva, och några gör nu allt för att stoppa jakten.

  • Publicerad 16:42, 27 sep 2017

Vi möter gruppen Hunt Saboteurs i ett skogsbryn i området där två vargar rapporterats. De står runt en bil, som används för att köra mellan observationsställena.

– Vi har rätt många tipsare, säger Richii vars mobil plingar då och då.

Vad gör ni här, ute i skogen?

– Vi ska rädda vargen och se till att den inte skjuts. Om vi får syn på vargen skrämmer vi bort den, och vi försvårar för jägarna.

Hur ser ni på att det finns ett myndighetsbeslut på skyddsjakt?

– Vi är totalt emot det, beslutet är fattat på helt felaktiga grunder. Hundarna har inte varit kopplade. Det här handlar bara om troféjakt, säger Richii.

Bara för att det är ett myndighetsbeslut betyder inte det att något ligger i folkviljan, menar Per.

– Det finns undersökningar som visar att de flesta inte vill skjuta vargar. Så om vi folkomröstat om det här beslutet hade det inte blivit skyddsjakt, säger han.

Kan ni inte känna medlidande med de hundägare vars sällskapshundar dödats av vargen?

– Vi har faktiskt koppeltvång. Hundägarna får hålla hundarna kopplade och undvika ställen där vargen är. Och jag undrar: Varför älskar man hund men hatar varg? De är så lika, säger Sara.

De fyra medlemmarna i gruppen har ”vanliga” liv till vardags. Men nu kommer de att vara ute dag och natt till den 30 september, då tillståndet för skyddsjakt går ut.

– Man ska ju ändå ta ledigt någon gång, då kan man göra sånt här. Och man måste prioritera i sitt liv, ska jag bara jobba eller göra något som är viktigt, säger Sara.

– Fast det känns läskigt när de skjuter på en halv kilometers håll, kulan fortsätter ju, säger Sara.

LÄS MER: Vargen i Vallentuna beskjuten – jägare avstängd från jakten

Gruppen tror att man kommer att ansöka om en ny period med skyddsjakt efter den 30 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10