Djursholms bjässe till villa renoveras som palats

Ett av de största husen i Djursholm håller just nu på att genomgå en jätteupprustning. Vi tog ett snack med villastadsexperten för att få veta mer om Villa Ruben.

  • Publicerad 17:36, 1 feb 2017

Åker man längs Skärsnäsvägen, i Djursholm, är det svårt att inte låta blicken möta ett av Djursholms allra största hus - Villa Ruben, som också går under namnet Villa Ludvigsro.

Tomten har en totalyta på 5200 kvadratmeter och i dagsläget pågår en omfattande renovering där runt 20 företag ska vara inblandade i att renovera villan, som minst ska bestå av 17 rum, för att bli ett privathem.

Carl Hofman-Bang, en av de största villakännarna i Djursholm, släpper senare i vår sin bok "Djursholms villastad 1896" och där berättar han historier om Djursholms anrika hus.

– Jag kan inte med säkerhet säga att det är det allra största huset, men det är ett av de största husen, ett mindre slott kan man säga, säger han.

Ritade Grand Hotell

I april 1906 köpte bankiren Ludvig Ruben tomten för 87 500 kronor och villan som tidigare låg på tomten rivdes. Samma år gav upp i uppdrag han arkitekten Erik Josephson, som bland annat ritat Grand Hotell i Saltsjöbaden och Djurgårdsbron, som fick designa huset i en barrock stil.

– 1914 avled han och hans änka Amanda Meyerson bodde kvar tillsammans med dottern Gerda Rubens, säger han.

– Men en sak som måste nämnas är att huset som stod där innan, Villa Cadovii, flyttades till Stenbocksvägen. Det togs ned planka för planka.

1951 köper Djursholms AB Villa Ruben med villkor att inte stycka av den intilliggande parken, och sedan dess har fastigheten använts som kontor - fram till idag.

Danderyds Nyheter har försökt nå den nya ägaren samt projektledaren av den omfattande renoveringen.