Mäktigast på skolan. Vi ville diskutera vad det innebär för framtiden och vilken status man får som ordförande i elevkåren på VRG – därför träffade vi nuvarande ordföranden Calle Reutercrona. Foto: Hege Hellström

Djursholms mäktigaste elev

Att vara ordförande för elevkåren på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm är ett prestigefullt uppdrag med stort ansvar. Men bortom ansvaret – hur hög status får man som mäktigast elev på skolan?

  • Publicerad 15:16, 18 maj 2017

Det finns en del personer som gör det för att stärka cv:t inför det annalkande vuxenlivet. Andra gör det bara för lustens skull. Det menar Calle Reutercrona, ordförande för elevkåren på Viktor Rydbergs gymnasium
i Djursholm, om att vara just ordförande.

– En del säger att det inte betyder något för cv:t och en del säger motsatsen. Men för min egen del så har jag gjort det för jag tycker det är lustfyllt, säger han.

Ordförande på ”Sammis”

I sommar tar Calle Reutercrona studenten och under fredagen ska Calles efterträdare röstas fram av eleverna. Ordförandeskapet ändras varje år och det är enbart tredjeårs-eleverna som kan bli valda.

– Elevkåren påminner en del om elevrådet, vilket jag var ordförande för när jag gick på Sammis. Man har kontakt med skolledningen, bland annat, och ordnar samarbeten med företag som kan gynna eleverna.

– Det tar ju mer tid än vad jag trodde det skulle göra men jag får en bra överblick över skolan och lär känna många andra elever, tillägger han.

Att kandidera till ordförandeposten är knappast något man bara ”gör”. Söker du som ordförande ska du även ha klart för dig vem som ska ha rollen som juridisk sakkunnig, ekonomiansvarig och kommunikationsansvarig, bland annat.

Intensiva kampanjer

Vårmånaderna består av kampanjer och varje kandidat spelar in en film för att visa upp sitt entourage och förhoppningsvis vinna över de andra som ställer upp.

När Calle kandiderade inför pågående läsår var det utan konkurrens – ingen annan ville bli ordförande.

– Vi visste ju att vi redan hade vunnit, men vi ville ändå göra något speciellt, säger han.

”Djursholm, Djursholm”

Med inspiration från Sinatra-klassikern ”New York, New York” spelade Calle och hans kompanjoner in ”Djursholm, Djursholm”. En låt som handlar om honom själv, en ung kristdemokrat som är käck och kavat och vars mål är att regera på VRG.

– Kommer folk förstå ironin var ju det jag undrade. Tidigare hade folk spelat in filmer till House-musik, men det är inte riktigt jag. Men den mottogs väldigt bra, säger han.

För några veckor sedan träffade vi Oscar Linnér, målvakt i AIK:s fotbollslag, som tidigare gick på Viktor Rydberg. Han sa då att det var mer status att vara ordförande i elevkåren än att spela fotboll i allsvenskan. Håller Calle Reutercrona med?

– Haha, jag fick faktiskt texten skickad till mig. Jag förstår vad han menar. Det kanske inte är så många här som har en drömbild av att bli fotbollsproffs, folks yrkesmål överensstämmer mer med rollen som ordförande.

Från vänster: Julia Kamal, Marcus Hedebark och Carl Wilhelm Tigerschiöld. Foto: Astrid Olsson Foto: Astrid Olsson, Rydbergarens (skoltidning Viktor Rydbergs gymnasium Djursholm)

Årets kandidater

I årets val är det betydligt mer konkurrens än när Calle sökte. Julia Kamal, Marcus Hedebark och Carl Wilhelm Tigerschiöld vill alla regera under nästa läsår på skolan. Här berättar de om vad det personligen kan innebära att bli ordförande.

Julia Kamal

Man hamnar ju väldigt mycket i rampljuset som ordförande, men det är också mycket arbete som inte syns. Det skulle vara en erfarenhet och jag tror man lär sig väldigt mycket, men att det skulle ’se bra ut’ är inte anledningen till varför jag söker.

Marcus Hedebark

Jag vet att det kommer se bra ut i framtiden om jag skulle bli ordförande, men det är inte därför jag söker. Du kommer ha möjlighet till en statushöjning, men allt beror på vad du gör det till - så länge du fortsätter vara en del av gruppen.

Carl Wilhelm Tigerschiöld

Det skulle innebära ett stort ansvar att bli ordförande och jag har förberett med ledarskapskurser. Att det skulle vara bra att ha på cv:t är inte det första jag tänkte på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Vi är stockholm