"Det rosa huset är byggt 1904 i en mycket originell blandning av jugend och nationalromantik med klara influenser från Kina i takets utformning.", berättar Carl Hofman Bang. Foto: Privat/Mikael Röhr

Djursholms pampiga villor hyllas i ny bok

Carl Hofman-Bang släpper inom kort boken Svalnäsvillorna i Djursholm – en hyllning till Djursholms ståtliga gamla hus.

  • Publicerad 11:44, 29 mar 2019

För några år sedan kom boken om Djursholm, Djursholms villastad 1896, skriven av Carl Hofman-Bang. Snart släpper han andra boken, Svalnäsvillorna i Djursholm. Den behandlar över 80 villor inom det geografiska området Svalnäs.

– Där växte jag upp som barn och jag har väldigt många minnen därifrån. Procentuellt sett finns det mer kulturhistoriskt intressanta villor där än i övriga Djursholm, säger Carl.

Han har länge varit intresserad av gamla hus och släktforskning, och tycker att han får kombinera de två intressena i sina böcker.

– Jag letar inte bara upp de gängse uppgifterna om husen, utan gör ägarlängder, letar foton och kuriosa. Det finns mycket historier om människor som bott här, det är så intressant att gräva i och få fram till ytan.

"Vill dokumentera alla hus"

Under arbetat med boken har han frågat husens ägare om lov. Alla utom två av de cirka 80 villaägarna har sagt ja.

– Naturligtvis är det så att det finns väldigt mycket förmögna människor som är rädda om sin integritet, men det var väldigt lätt att kontakta människor, det har inte varit någon issue.

Inte alla hus inom området Svalnäs är med, utan främst de som är klassade som ”omistligt” eller ”värdefullt” när området kulturmiljöinventerats. Det finns hela sex "omistliga" villor i Svalnäs, berättar Carl.

Nu planerar han för en tredje bok.

– Den är ännu mer ambitiös, jag vill dokumentera alla hus i Djursholm. Men det är 2 300 villor så det kräver flera volymer. Vi får se om någon är intresserad av att vara med på ett sådant projekt.

Boken om Svalnäsvillorna är utgiven av Hembygdsföreningen Djursholms forntid och framtid, som nyss prisade Carl-Ove för hans kulturhistoriska insatser i Djursholm.

Läs även: Tillbaka bland de historiska Djursholmsvillorna

Läs även: Han har samlat Djursholms äldsta villor – och här är hans favoriter

Läs även: Carl har stenkoll på Djursholms anrika kåkar

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt