Gemensamt intresse. Jennifer, Flora och Ellinor Lindeborg spenderar mycket tid på ridskolan. Hästarna heter Hugo, GT och Cezanne. Foto: Mikael Andersson

Djursholms ridklubb samlar generationer av ryttare

Inom ridsporten spelar åldern ingen roll – något som gör att tre generationer kan ha samma hobby på samma ridskola. Häng med till Djursholms ridskola och möt hästtjejerna som utgör tre generationers ryttare.

  • Publicerad 16:15, 6 dec 2019

På Djursholms ridskola hänger inte bara ungdomar. Flora Lindeborg, 12 år, har sällskap av både mamma Jennifer Lindeborg, 35 år, och mormor Ellinor Lindeborg, 60 år, som alla tre rider lektioner på ridskolan.

– Jag började rida här 1992, efter att vi flyttat till kommunen. Jag tänker att om äldre män tillsammans vill göra killgrejer som de gjort sedan barnsben när de är vuxna så har de mycket att välja på, som fotboll. Vi behöver en kvinnogrej som hänger med sedan vi är barn, som vi kan göra senare i livet. Ridning är en sådan grej, säger Ellinor, som till vardags är förgyllarkonservator på Nationalmuseum.

Hon menar att ridningen är unik eftersom alla åldrar kan gå på ridskola, och för att män och kvinnor tävlar mot varandra.

– Dessutom spelar utbildning och jobb ingen roll, det är ridningen som är det gemensamma, säger Ellinor.

Hennes dotter Jennifer har ridit på Djursholm i nästan 30 år, med uppehåll för graviditeterna med de fem barnen.

– Det som är speciellt är att man träffar kompisar i alla åldrar. Det är det bästa stället, säger Jennifer, till vardags undersköterska på BB Stockholm.

Många vänner

För henne är tiden i stallet den enda gången i veckan som hon inte känner stress.

– När jag går in i stallet är jag bara här och nu. Mina bästa vänner är härifrån, och nu i 35-årsåldern är det många av dem som börjar rida igen. På många sätt är det som om inget hänt sedan vi var små.

Ellinor fyller i:

– När jag ser Flora och hennes stallkompisar undrar jag vem som ska vara tärna på hennes bröllop eller vems barn hon ska bli gudmor till.

Flora själv rider mer än mormor och mamma, nämligen tre gånger i veckan.

– Jag tycker att ridningen är kul och att det är bra att hänga på stallet med kompisar. Jag är skötare på Rose och jag sköter om henne nästan varje dag i veckan, säger Flora.

Hon menar att det enda som är negativt är andras inställning.

– Killarna i min klass fattar inte att ridning är en sport.

Något som dock är positivt är att det alltid finns ämnen till uppsatser.

– Alla mina lärare vet vad jag ska skriva om, säger Flora.

Och när det var en uppgift på idrotten att skriva om uppvärmning behövde hon inte några extra studier eftersom ryttare är extremt noga med hur man värmer upp sin häst.

Julaftonskadrilj

När det gäller framtiden är målet klart för Flora:

– Jag vill bli som Peder Fredricson (OS-silvermedaljör i hoppning, red:s anm.).

För de tre generationerna har stallet också blivit en viktig mötesplats. Jennifer brukar titta på sin dotters lektioner, något även Ellinor gör.

– Det är så roligt att titta när Flora rider, och extra speciellt är att vi alla tre rider för ridläraren och ridskolechefen Eva Ulf, säger Ellinor.

Förutom att de gillar ridläraren finns det annat som gör att familjen Lindeborg trivs på Djursholms ridskola. Till exempel att barn och vuxna hjälps åt att julpynta till "sina" hästar.

– Jag ska göra en julkrubba i fönstret hos min favorithäst. Det är väl ett tecken på att man inte blir äldre än 12, säger Ellinor.

Andra evenemang är klubbtävlingar och ungdomsträffar.

– Och så har vi julaftonskadrilj. Vi träffas klockan sex i stallet och mockar och fodrar. Sedan rider vi kadrilj (när hästarna går på led och gör samma saker till musik, ibland två, fyra eller fler hästar i bredd, reds anm.) med glitter och musik. Efter det byter vi julklappar, var och en köper en för 50 kronor, och så fikar vi. Fika är viktigt i stallet, säger Ellinor.

Djursholms ridskola

Ridskolan är en av Sveriges största.

Varje vecka görs 970 uppsittningar.

Det finns cirka 30 ponnyer och 30 stora hästar.

Man måste vara minst sex år för att få börja rida på Djursholms ridskola.

Ridsport är Sveriges tredje största idrott för ungdomar, enligt Riksidrottsförbundets siffror för 2017.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt