Djursholm. Repet används, enligt Djursholms Country Club, för att förhindra skadegörelse av bryggan och båtar som lägger till. Foto: Privat

Djursholmsklubbens rep framför "privata" bryggan – vem får bada?

En brygga i Djursholm har väckt uppmärksamhet gällande om det är tillåtet att avspärra en brygga och hävda att den är privat. Enligt kommunen ska dock bryggan vara tillgänglig för vem som helst.

  • Publicerad 13:22, 3 jul 2018

Här om dagen lades bilden ovan upp på en lokal Facebookgrupp i Danderyd på en brygga byggd av Djursholms Country Club, Villa Pauli. Frågan som väcktes var huruvida det är tillåtet att hävda att bryggan är privat samt att sätta upp ett rep som en avgränsning. När Danderyds Nyheter pratar med kommunen så säger dom att det är fritt fram för vem som helst att använda bryggan.

– Man får inte göra en sådan avspärrning. Rent krasst så ligger bryggan på kommunens mark och då får du inte göra någon avspärrning. Däremot har Villa Pauli fått tillstånd att bygga den, säger Lars Söderlund, träfiksäkerhetssamordnare på Danderyds kommun.

Är det vanligt med missförstånd gällande det här?

– Det är ganska ofta missförstånd. Det handlar om allemansrätten i grund och botten. Folk tror att det, i det här fallet, är Villa Paulis egna brygga. Men ska man tolka allemansrätten som naturvårdsverket gör så så kan du bada från Villa Paulis brygga, säger Lars Söderlund.

Det som sker nu är att kommunen kommer skicka brev till Djursholms Country Club och be dom ta bort repavspärrningen.

– Skyltar som hävdar att bryggan är privat får inte användas, rep får inte sättas upp. Men man kan förstå bägge parter. Villa Pauli har byggt bryggan och kanske har en viss näringsverksamhet med ett behov av att lägga till med båtar vid bryggan, men man får helt enkelt föra en dialog om privatpersoner använder bryggan.

Problem med skadegörelse

När Danderyds Nyheter pratar med Martin Roos, VD på Djursholm Country Club, så säger han att repet används i ett förebyggande syfte för att motverka tidigare problematik med skadegörelse på bryggan.

– Vi har haft otroliga problem med skadegörelse vilket varit väldigt kostsamt och det har gjort att vi agerat som vi gjort. Man har tagit fendrar och släppt lös båtar, bland annat, säger han och fortsätter:

– Vi har inget intresse i att stänga ute allmänheten från att bada eller sola på bryggan, men det är en säkerhetsåtgärd för att ge den som vill förstöra en tanke "ska jag verkligen göra det här?".

Kommer ni ta bort repet?

– Det får vi se. Det är inte så att det är låst och bommat, vi pratar om en liten lina som enkelt kan tas bort av vem det nu må vara. Hade jag varit på andra sidan så hade det inte stört mig nämnvärt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Nyheter Anhöriga fick leta i två veckor Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.tisdag 20/11 10:56

Två gripna efter inbrott på restaurang i Täby

Nyheter Spårade med hund Efter ett inbrott på en restaurang inatt kunde två misstänkta gärningspersoner gripas av polisen i närheten av Mörtsjön.tisdag 20/11 8:42