British International School of Stockholm i Djursholm. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Djursholmsskolan som hämtar lärdom från Cambridge och Singapore

Solen skiner och barnen är ute och leker på skolgården. Men ingen svenska hörs – här pratar alla engelska. Biss är Djursholmsskolan som hämtar inspiration från såväl Singapore som Cambridge.

  • Publicerad 15:43, 24 nov 2017

På Biss (British international School of Stockholm) stannar barnen sällan mer än tre år. Ruljangsen är hög och många av barnen har flyttat flera gånger innan de börja här.

Micah, 4 år, flyttade till Sverige från Belgien och innan dess bodde hon i Paris. Men hennes hemland är USA.

Många av barnen har föräldrar som arbetar på ambassader och på poster där man stannar i ungefär tre år, säger Carl Hutson, rektor. 

Carl Hutson, rektor. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Här samlas barn från närmare 50 olika nationaliteter och nivån på engelskan varierar från ingen alls till flytande. Det finns inga antagningsprov, men till skillnad mot svenska skolor betalar föräldrarna en terminsavgift. Då skolan är internationell med en enskild huvudman kan de ta ut vissa avgifter.

"Ingen elitskola"

Den årliga avgiften ligger på cirka hundratusen svenska kronor och Carl Hutson säger att avgifterna bland annat går till att betala lärare.

– Vi är en icke vinstdrivande skola och allt överskott går tillbaka till undervisningen. Vi har flera lärare som är kvalificerade att arbeta med barn som behöver extra stöd i till exempel engelska, om det inte är deras modersmål, säger han.

Läroplanen är internationell, och de har ett företag som hjälper dem att sammanställa läroplaner från de bästa skolorna i världen.

– Vi är ingen elitskola som väljer ut elever, men vi tar den bästa praxisen från olika länder och gör den till vår, säger Carl Hutson.

De följer alltså varken det svenska eller det brittiska skolsystemet.

– Vi använder oss av de bästa metoderna från Cambridge i England, de bästa metoderna från Singapore som är världsledande i matematik och de bästa metoderna i utomhuslära kommer från Sverige, säger Carl Hutson.

Vana att flytta runt

Carl Hutson har arbetat som rektor på Biss i sex år. Han är själv från Storbritannien och har tidigare undervisat på olika internationella skolor i Asien. Under sina sex år som rektor har elevantalet nästan dubblats.

–  Vi har vuxit från cirka 200 till nästan 500 elever. För några år sen lät vi bygga nya lokaler bredvid Danderyds gymnasium.

BISS

Biss har funnits i nästan 35 år.

Som det ser ut nu kommer de fortsätta expandera de kommande åren.

De planerar att utöka åldersspannet till 17 och 18 år.

De äldre eleverna har egna labbsalar. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

I dag har Biss elever från 3 till 16 år.  Redan i tre till fyra års ålder börjar de lära sig fonetik och matematik. Oscar, 8 år, har matematik som favoritämne. Hans hemland är Sverige, men han har bott i USA i flera år innan han började här.

– Jag gillade att bo i USA och jag gillar att gå i en internationell skola. När jag blir äldre vill jag flytta tillbaka till USA, säger han.

Carl Hutson berättar att eleverna här är vana vid att flytta runt över hela världen och att de flesta vet vad de innebär att vara en internationell elev. Julia flyttade hit från Boston i USA. Just nu lär hon sig hur man säger de olika färgerna på svenska.

– Rosa. Svenska låter lite konstigt. Men jag gillar Sverige och det jag gillar allra mest är snön, säger hon.

Julia, 7 år från USA. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Ibland svårare för föräldrarna

Även om Biss är en internationell skola så tycker Carl Hutson att det är viktigt att eleverna kommer in i det svenska samhället medan de här är. Därför lär sig alla elever svenska.

– Vi är inte en isolerad ö och vi tror inte att vi tillhör Storbritannien. För oss är det viktigt att hålla en internationell standard. Våra elever ska vara behöriga till alla skolor i världen, säger han.

Carl berättar att det ofta är enkelt för eleverna att komma in i skolan och komma tillrätta i sin nya situation. Så är det inte alltid för dess föräldrar.

– Det kan vara svårt för de föräldrar som inte arbetar att anpassa sig till det nya landet, svårare än för barnen. Därför är det viktigt för oss att ha ett bra samarbete mellan lärare och föräldrar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ordningsvakten om stöket i centrum: "Föräldrarna måste ta sitt ansvar"

Nyheter "Skrämmande för att vara en 14-åring" På eftermiddagar och kvällar blir det en del stök i Vallentuna Centrum och på kulturhuset. Något som har gått till sin gräns, anser ordningsvakten Roger Bärlund.måndag 22/10 16:32

Nu ska köerna lösas upp - med nya filer

Nyheter En av Täbys värsta trafikproppar byggs om Att det blir långa köer och trafikstockningar på Täbys vägar är ingen nyhet. Men nu pågår ett arbeta med att öka framkomligheten på Marknadsvägen och kring Bergtorpsrondellen.måndag 22/10 16:08