"Om du ringde från Leksand, då hängde Loket upp en Leksandsgumma på lådan", berättar Anders Bolin som sina landskapsdockor som var med i Bingolotto. Foto: Mikael Andersson

Dockorna som gjort succé världen över

Landskapsdockor till Bingolotto och saltkarsdockor till turister. Genom åren har Anders Bolin tillverkat tusentals olika figurer, som gjort succé långt utanför Sveriges gränser.

  • Publicerad 15:40, 24 apr 2020

Om du ringde från Leksand, då hängde Loket upp en Leksandsgumma.

Allt började egentligen inte alls med en docka, utan med en tupp. En ståtlig tupp i trä, som Anders handmålade i början på 1990-talet.

– En inhandlare på Åhléns snappade upp min tupp när jag stod på Formex-mässan och plötsligt hade jag en beställning på 600 stycken trätuppar, berättar Anders Bolin medan han vandrar runt i sitt hem till brädden fyllt av handsnidade prydnader. Allt som han ligger bakom.

Sedan rullade det på. Det var tomtar och termometrar och allt möjligt som Åhléns ville sälja. Anders som var målare från början hade plötsligt fått en beställning från NK. Ett helt skyltfönster bredvid huvudentrén på Hamngatan fylldes med hans små trädockor i olika Sverigedräkter.

– Varje vecka fick jag komma och leverera nya dockor till Duka nere på källarplan. Alla turisterna skulle köpa dem.

Har gjort TV-karriär

En dag när han satt och tittade på Bingolotto funderade han på de tofsar som hängde på väggen i programmet. Det visade sig att det var pensionärer som virkade och skickade in dem till programmet.

– Jag ringde upp och föreslog att de skulle ha landskapsdockor istället. Så jag fick skicka ner ett par dockor på prov, berättar Anders.

Efter det blev Anders förste dockleverantör till Bingolotto under flera års tid.

– Om du ringde från Leksand, då hängde Loket upp en Leksandsgumma på lådan, säger Anders och håller fram dockan med Leksands rödvitrandiga landskapsdräkt.

När de slutade med dockorna i programmet bad de Anders att istället göra små trätavlor med landskapsblommor på.

Hantverk. Anders Bolin har hemmet fyllt med trädockor och träprydnader. Många av dem har gjort succé på olika platser i världen. Foto: Mikael Andersson

Dockparad. Först svarvas träet, sedan klyvs den i två delar. Allt är gjort för hand. Foto: Mikael Andersson

Sålde till hela världen

Anders Bolin har många anekdoter om sina dockor. En japan som uppmärksammade dem ville göra en beställning. Visst, tänkte Anders. Nästa dag hade han en beställning på 17.500 dockor som skulle till ett varuhus i Tokyo. Både i Japan och USA finns det städer som heter Mora. Därifrån kom ytterligare beställningar.

– Mina dockor finns i alla världsdelar, men även väldigt lokalt. Ett tag hade jag utställning varje vecka i en gammal industrilokal med kafé i Uppsala. Pensionärer kom i stora busslass och jag brukade skämta och säga att jag doktorerat i detta, skrattar Anders.

Färgglad framtid

För några år sedan hade han en utställning på Skansen men har sedan dess tröttnat lite på att packa upp och ner dockorna i kartonger. Det sliter också en del på dem.

– Så min tanke var att kränga dem på garageloppisen i Vällingby i vår, men den är inställd. Så nu blir det väl att skänka dem till Stadsmissionen eller annan välgörenhet, säger Anders.

Även om dockkarriären är över betyder inte det att Anders kommer börja sakta ner. Han hade planer på att resa ner till Spanien, men under den rådande situationen är alla hans planerade resor inställda.

– Så nu ska jag börja måla tavlor istället, säger han.

Det här är Anders Bolin

✓ Anders Bolin är 73 år. Han är förlovad och har två barn och tre barnbarn.

✓ Han har de senaste sex åren bott i Hässelby.

✓ Han började sin bana som målare men när företaget gick i konkurs valde han och en vän att börja såga ut träfigurer själva och måla dem för försäljning.

✓ I Sverige har hans träfigurer och dockor sålts i olika varuhus och butiker. De har även sålts på Vasamuseet.

✓ Anders har även gjort en speciell slottstallrik och slottskniv i trä som de sålde i slottsbutiken till Kungliga slottet i Gamla stan.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt