MINNAS. Dödfödda barn bör få ett eget minnesmärke på Skogskyrkogården, anser Miljöpartiet. Foto: Mostphotos

Dödfödda barn ska få eget minnesmärke

Varje år föds ungefär 400 dödfödda barn i Sverige. Nu vill Miljöpartiet i Stockholm skapa ett minnesmärke på Skogskyrkogården åt barn som dött före, under eller strax efter förlossning.

  • Publicerad 17:00, 1 feb 2018

På 1970-talet begravdes dödfödda barn på Skogskyrkogården utan att föräldrarna informerades om vad som hänt med kropparna och var de blivit begravda.

Så fungerar det inte idag, men enligt Miljöpartiet i Kyrkogårdsnämnden saknar många föräldrar idag ett minnesmärke man kan besöka för att sörja och minnas sina barn.

– Vi vet att det finns ett stort behov. Föräldrarna vill ha en plats att besöka, säger Marja Sandin-Wester, ordförande i kyrkogårdsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Miljöparitet lägger nu tillsammans med Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet ett skrivelse i kyrkogårdsnämnden.

– Vi vill att förvaltningen undersöker det här och vad man kan göra för att på ett korrekt sätt skapa ett minnesmärke på Skogskyrkogården, och hur det bör utformas, säger Marja Sandin-Wester när hon är på väg in på kyrkogårdsnämndens möte under torsdagseftermiddagen.

Hon fortsätter:

– Vi tar den här frågan på allvar och jag kan inte tänka mig att det finns något politisk motstånd i den här frågan, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android