MINNAS. Dödfödda barn bör få ett eget minnesmärke på Skogskyrkogården, anser Miljöpartiet. Foto: Mostphotos

Dödfödda barn ska få eget minnesmärke

Varje år föds ungefär 400 dödfödda barn i Sverige. Nu vill Miljöpartiet i Stockholm skapa ett minnesmärke på Skogskyrkogården åt barn som dött före, under eller strax efter förlossning.

  • Publicerad 17:00, 1 feb 2018

På 1970-talet begravdes dödfödda barn på Skogskyrkogården utan att föräldrarna informerades om vad som hänt med kropparna och var de blivit begravda.

Så fungerar det inte idag, men enligt Miljöpartiet i Kyrkogårdsnämnden saknar många föräldrar idag ett minnesmärke man kan besöka för att sörja och minnas sina barn.

– Vi vet att det finns ett stort behov. Föräldrarna vill ha en plats att besöka, säger Marja Sandin-Wester, ordförande i kyrkogårdsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Miljöparitet lägger nu tillsammans med Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet ett skrivelse i kyrkogårdsnämnden.

– Vi vill att förvaltningen undersöker det här och vad man kan göra för att på ett korrekt sätt skapa ett minnesmärke på Skogskyrkogården, och hur det bör utformas, säger Marja Sandin-Wester när hon är på väg in på kyrkogårdsnämndens möte under torsdagseftermiddagen.

Hon fortsätter:

– Vi tar den här frågan på allvar och jag kan inte tänka mig att det finns något politisk motstånd i den här frågan, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.