En man avled till följd av en blodförgiftning efter ett tandläkarbesök på Folktandvården i Tullinge tidigare i år. Foto: Wavebreak Media LTD, Mostphotos

Dog av blodförgiftning efter tandläkarbesök

En man drabbades av blodförgiftning och dog efter ett besök hos tandläkaren på Folktandvården i Botkyrka, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Händelsen ska utredas av IVO. Men enligt Folktandvården har inget fel begåtts.

  • Publicerad 17:09, 7 nov 2018

Händelsen inträffade tidigare i år. En man sökte akut tandvård hos Folktandvården Tullinge för besvär i vänster överkäke. En tand behandlades då akut och tre veckor senare gjordes en rotbehandling på mannen.

Men mannen utvecklade en blodförgiftning och lades in på sjukhus men avled en månad senare till följd av blodförgiftning och en inflammation i hjärtklaffarna.

"Inget fel har begåtts"

Mannen, som hade hjärtproblem och gick på ett flertal mediciner, bland annat blodtrycksmedicin, hade tidigare fått antibiotika i förebyggande syfte i samband med tandvård. Det fick han dock inte under den här behandlingen och en lex Maria-anmälan har gjorts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Men enligt Folktandvården har inget fel begåtts i samband med behandlingen då de nationella riktlinjerna inte säger att man ska ge antibiotika i förebyggande syfte.

– Tandläkaren har följt de nationella riktlinjerna. Vi anmäler för att lyfta frågan om riktlinjerna eventuellt behöver ses över, säger Katarina Lundell på Folktandvården till Nyhetsbyrån Siren.

Nu ska iVO granska händelsen.

– Vi välkomnar att Inspektionen för vård och omsorg nu ska göra en grundlig utredning. De har begärt in kompletterande uppgifter från oss, och kommer även att informera Läkemedelsverket om det inträffade, säger Katarina Lundell till Nyhetsbyrån Siren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.