Vad händer? Doggies Sommar Bocadillo börjar ta form. Läs hur mackan smakade när den var klar. Foto: Claudio Britos

Dogge Doggelito överraskar vid grillen

Slänger du bort avocadokärnan? Brukar du använda engångsgrill? Tänk om! Dogge Doggelito lär dig hur du ska grilla smart, äta bättre och leva ett friskare sommarliv.

  • Publicerad 12:00, 12 jul 2018

Tajmingen är hundraprocentig, briketterna har just fått den rätta, vita ytan när Douglas Léon, Dogge Doggelito, Kung av Rap, ganska rejält försenad backar in sin BMW på grusplanen framför Josefins villa i Tullinge.

– Hemskt ledsen, det har varit kaos. Säkringen till cigarettändaren pajade så jag kunde inte ladda mobilen. Jag vart tvungen att köra tillbaka till Alby...

Men vi är glada, den andra inbjudna gästkocken messade nyss, sjukt barn, tvingades ställa in helt. Improvisation nu alltså. Men med Dogge vid grillen, vad kan gå fel?

Några timmar tidigare var hela upplägget på väg att spricka. Eldningsförbud på stranden vi valt ut, brandkåren stenhård. Enda godkända stället att tända eld är i sin egen trädgård.

Dogge har såklart en värsting-grill hemma, men han drar en privat zongräns runt sitt Albyradhus. Så det blir till slut Josefin – kompis från förr, gammal Dogge-fan, numera villaägare – som räddar oss.

Lite nervös för att Dogge ska tycka grillen är för liten. Men nu brinner glöden perfekt. Show time.

Dags för Doggies Sommar Bocadillo. En grillad entrecôtemacka med avocado, foliebakad lök, citron och persilja.

– Det är det jag lagar till mig själv när jag är hemma, enkelt, nyttigt, alla gillar den. Perfekt för familjepappan som behöver fixa något snabbt till barnen, säger Dogge.

– Men varför steker jag kött? Skriv att jag gjorde ett alternativ med halloumi också! Foto: Claudio Britos

"Kött är helt ute"

Förberedelserna tar bara någon minut. Först åker en hel gul lök, inlindad i grillfolie ner i glöden, där den får ligga tills köttet är klart. Två stora entrecôteskivor landar på grillgallret utan större finlir eller marinad. ”Jag gillar inte salt, det binder vätska i kroppen”.

Det är lite för hett, köttet fastnar och går nästan sönder. Mer kaos? Nej, lite påpenslad olja klarar biffen.

Men Dogge överraskar:

– Här står jag och steker kött, det är helt ute egentligen. Det kommer att försvinna. Kor är snälla och fredliga djur, man kan göra kött på annat sätt. Jag borde ha valt något vegetariskt.

Har du slutat äta kött?

– Nej, men jag skulle vilja. Speciellt när man har barn. Jag vill inte stödja slakterierna, de är hemska. Man trycker i djuren en massa mediciner och hormoner, människorna blir också sjuka. Till och med de stora hamburgerkedjorna börjar köra veganskt.

Men gjort är gjort, entrecôterna börjar få perfekt grillyta, eftertanken får vänta.

Kärnan är det nyttigaste, hjälper mot alla möjliga sjukdomar. Foto: Claudio Britos

Besk medicin

Dogge skivar snabbt upp köttet i halvcentimetertjocka remsor, grovhackar sedan den helt genomstekta löken, pressar över en halv citron och på med en näve persilja – allt går på 30 sekunder, så jobbar en van kock.

Avocadon mosas och smetas ut på grillade baguetthalvor. Ovanpå det kommer citron-lök-persiljeblandningen. Och överst köttet.

Överraskning nummer två: ”Har ni ett rivjärn?” Snart står Dogge och strör riven avocadokärna (!) över sina mackor. Och i citronvattnet. Rejäla mängder. Är det verkligen gott?

– Nej det är beskt. Men det är det nyttigaste på avocadon. Ni som slänger era avocadokärnor, ät dem istället! Det håller sjukdomar borta. Kraftiga antioxidanter. Googla så får du massor av svar!

Sen blir det fotografering, tallrikarna stylas noga, en svensk flagga åker fram. Hängmatta i bakgrunden. Dags att njuta!

Favoritmackan. Perfekt för familjepappan som behöver fixa något snabbt till barnen. Foto: Claudio Britos

Hur blev mackorna tycker du?

– Kunde ha smakat mer. Jag försöker ju hålla nere på saltet. Och om jag ska vara jätteärlig skulle jag haft på någon sås också. Jag vill leva nyttigt och äter inte så mycket sås, Men du kan ju dra på vilken chutney som helst så blir det top notch!

Mycket har hänt sedan Dogge gav ut ”Världens bästa grillbok” 2014.

– När jag växte upp tänkte ingen på sånt. Man visste inte vad nyttig mat var. Men nu har vi en hälsoboom i Sverige och jag tycker det är jättebra. Vi blir sjuka av mat, äter alldeles för mycket och för dåligt.

När blev du sån här?

– För två år sedan vägde jag 100 kilo. Det höll inte. Så jag gick ner 22 kilo på tre månader. Ren bantning tillsammans med träning. Nu tänker jag på vad jag äter. Och jag tränar mellan 12 och 14 varje dag i veckan.

Resultatet? Dogge showar med flygande armhävningar (på ett ställe i en rulltrappa!) på flera av videorna till ”Silver eller bly”, plattan som släpptes i december -17. Vem klarar sånt?

– Jag vill inte hetsa. Men kunskap är bra. Om man äter rätt får man ett långt och friskt liv. Och man ska äta långsamt. Det tar 20 minuter för magen att skicka signaler till hjärnan att man är mätt. Om man äter snabbt äter man lätt för mycket.

Klart! Riven avocadokärna både i bocadillon och i citronvattnet. Foto: Claudio Britos

"Köket som ett straff"

Dogge berättar om sin uppväxt, pappan jobbade som kock, så själv tillbringade han helger och sportlov i pappans restaurangkök för att tjäna ihop lite egna pengar.

– Jag visste inte om det skulle gå bra med musiken, så jag gick på restaurangskola i Moraberg för att ha det i bakfickan. Är du kock får du alltid jobb, sa pappa.

Men sen behövdes ju inte det.

– Egentligen gillade jag aldrig att vara i köket, jag hade varit där så mycket när jag var liten. Det var nästan som ett straff när andra var lediga.

Men du har ändå gett ut en grillbok?

– Ja det var efter att jag kommit tvåa i Det stora matslaget i SVT 2014. Då hörde förlaget Semic av sig: ”Du måste göra en kokbok”. Den blev snygg, jätteduktig fotograf.

Boken har tre spår berättar Dogge:

– Det första är förortsmat: Dogges Superkebab, Fish & Chips Dogge Style och sånt. Nummer två: Pappa är från Venezuela så jag lagar karibisk mat. Och mormor är från Hovenäs på Västkusten, så det tredje är västkustmat.

Och den här bocadillon, varifrån kommer receptet?

– Jag vet inte, man samlar på sig såna idéer under livet. Kanske har jag inspirerats av mackor jag åt i Spanien när jag var liten.

Vill vara vegetarian

– Men skriv att vi lagar ett vegetariskt alternativ också. Med halloumi. Man ska alltid ha ett vego-alternativ.

Gillar du Halloumi?

– Nej, tyvärr. Jag vill gärna vara vegan eller vegetarian, men jag vet inte hur man gör. Vi måste alla lära oss leva mer hållbart. Annars kommer ohållbarheten och knackar på vår dörr, säger Dogge och dyker sen in i Josefins gamla samlingar med tidningsklipp från Latin Kings första år. Pratar mer gamla minnen.

Det blir en trevlig eftermiddag.

– Vi måste alla börja leva hållbart, annars kommer ohållbarheten och knackar på vår dörr. Foto: Claudio Britos

Dogge signerar sin grillbok!

Träffa Dogge Doggelito i Skärholmens centrum torsdag den 19 juli. Han signerar "Världens bästa grillbok" i En Annan Bokhandel, Storholmsgatan 16, mellan kl 13 och 17.

Foto: Claudio Britos

Så gör du Doggies Sommar Bocadillo

Grilla några skivor entrecôte, gärna från Uruguay eller Brasilien.
Slå in en stor gul lök i folie och lägg bland grillkolen redan från start.
Skär det grillade köttet i lagom tjocka remsor.
Grovhacka den färdigbakade löken, pressa över en halv citron och minst en halv kruka persilja och blanda eller skaka ihop.
Stek baguettehalvor på grillgallret.
Mosa två mogna avocado och smeta tjockt på båda brödhalvorna.
Lägg på lökblandningen, köttet och toppa med riven avocadokärna.
Lägg ihop halvorna. Klart!

Foto: Claudio Britos

Dogges mat- och sommartips

Dogge säger nej till

Engångsgrillar: Folk borde sluta använda dem helt, de skräpar ner och är brandfariga. Jag är en förebild för många barn och det skulle kännas dåligt att synas med en sådan.

Köttindustrin: Proppar djuren fulla med mediciner och hormoner. Ska man äta kött ska det vara från djur som betar fritt och naturligt.Gärna nötkött från Uruguay

Socker: Jag är sockermissbrukare. Man tror att man får energi av socker, men istället blir man trött.

Salt: Binder vätska i kroppen, man blir onödigt tung.

Dogge säger ja till

Husmanskost. Det du lagar själv hemma blir alltid nyttigast och bäst.

Lök. Alla gillar det inte, men det här är Doggies Bocadillo och då är det mycket lök. Det är nyttigt. Ät lök så har du bra syn länge.

Frukt istället för godis. Jag har börjat importera mango från Pakistan, som har den bästa sorten. Kolla efter Doggies honey mango!

Träning: Jag tränar klockan 12-14 alla dagar i veckan, styrketräning och boxning.

Sommaren: När det är varmt behöver man inte äta så mycket och kan leva nyttigare.

Dogge Doggelito

Bor: Radhus i Alby

Aktuell med: Albumet Silver eller bly som släpptes i vintras.

Grejer på gång: Importerar mango (Doggies Honey Mango). På väg att starta ett eget kaffemärke: ”Mango är naturens Viagra. Kaffe är naturens Redbull”.

Grilltips: Världens bästa grillbok gavs ut 2014 på Semic förlag. Går att beställa direkt från Dogge på: info@riograndeprod.se eller från förlaget www.semic.se.

Foto: Claudio Britos

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.