"Hon är en del av Sverige och en del av svensk musikhistoria", säger Dogge Doggelito. Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia, Privat

Dogge minns Lill-Babs: Hon krossade fördomar

En stor artist som krossade fördomar och bröt barriärer. Så beskriver Dogge Doggelito Lill-Babs. Förra året kom hon till Alby att spela in en låt med honom. – Hon lever vidare genom våra hjärtan och musiken.

  • Publicerad 19:03, 3 apr 2018

Idag kom det sorgliga beskedet: en av våra största och mest folkkära artister, Barbro "Lill-Babs" Svensson, har gått ur tiden efter en kort tids sjukdom. Under dagen har medier och Facebookflöden fyllts av hyllningar, minnesord och kondoleanser. En av de artister som tagit farväl till Lill-Babs är Albybon Douglas Leon, alias Dogge Doggelito.

"Vilken trist nyhet, vilken tråkig dag att få nyheten att du har lämnat oss. Barbro du har lämnat så mycket kärlek och fyllt våra hjärtan med glädje flera generationer om. Jag kommer alltid bära med dej i mitt hjärta och du är alltid älskad och saknad", skriver Dogge på sin Facebooksida.

– Jag blev ledsen. Det här är en sorgedag, det är trist när en så stor artist och stjärna försvinner från oss, säger han när BotkyrkaDirekt når honom på telefon.

Hängde i Alby en hel dag

Han har träffat på Lill-Babs i olika sammanhang ute i nöjessvängen genom åren. Och förra året spelade de in en kärleksduett tillsammans till den visskiva som Dogge håller på med.

– Jag och dragspelskungen Åke Hellman hade en låt om kärlek och så sa vi att det vore fantastiskt om Lill-Babs kunde sjunga den med mig. Hon sa ja direkt, och kom ut i sin vita land rover till Alby en hel dag. Vi fikade, hade roligt och spelade in. Det blev helt outstanding, berättar Dogge Doggelito.

Unik med 60 år som artist

Han har lagt upp ett filmklipp från inspelningen med Lill-Babs på sin Facebook av den ännu outgivna låten.

– Skivan är inte klar än, men med den här nyheten har vi sagt att det ska bli snart, säger han.

Med över 60 år som artist på den svenska musikhimlen var Lill-Babs unik, menar Dogge.

– Som alla andra har jag växt upp med henne. Hon är en del av Sverige och en del av svensk musikhistoria. Hon var artist till den sista dagen, det är respekt, säger han.

"Lärde mig att ödmjukhet är livets nyckel"

Och hennes storhet var att hon trots sin totala stjärnstatus höll kvar fötterna på jorden.

– Hon var människa, var öppen och ödmjuk och tog sitt artisteri och andra människor på allvar. Bara av att vara i hennes aura så lärde man sig att vara ödmjuk är livets nyckel och att man inte ska ha fördomar. Jag är bara en rappare, men hon var inte rädd att samarbeta med mig, säger Dogge.

Lill-Babs var en viktig person i ett allt mer polariserat Sverige, menar han.

– Idag när vi har frågan om utanförskap så var hon en sån som bröt barriärer. Hon hade inga fördomar. Vi får fortsätta sprida hennes grej och lära oss av henne. Hon lever vidare genom våra hjärtan och musiken, säger Dogge Doggelito.

Duetten heter "Vår kärlek är så underbar" och det passade med henne. Hela hennes atmosfär var så kärleksfull och hon sa ja till allt. Jag lyssnade på låten för någon vecka sedan och den är så fin. Skivan är outgiven, men nu när den här nyheten kom sa vi att måste få ut den snart", berättar Dogge. Foto: Privat

Det visste du inte om Lill-Babs

Lill-Babs har skrivit autografer till medlemmarna i The Beatles. Hon var 1963 huvudattraktionen i det svenska tv-programmet Drop-In, där den dittills ganska okända engelska gruppen uppträdde.

Lill-Babs har under sin långa karriär släppt 16 originalalbum och fyra samlingsalbum. Den första fullängdaren, Splorr, släpptes 1962. Men debuten gjorde hon redan som 16-åring 1954, med en stenkaka innehållande låtarna Min mammas boogie och Svar till ”Ung och kär”.

Mest känd som sångerska, men Lill-Babs har också haft en gedigen skådespelarkarriär. Hon har bland annat spelat i en handfull Västtyska filmer och alldeles nyligen har hon hyllats för sin roll i SVT-serien Bonusfamiljen.

Lill-Babs under en boksignering i Stockholm 2013. Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.