Fler besökare. Eva Averin hoppas att fler hittar till biblioteket i Hägernäs. Foto: Lotten Engbom

Dolda biblioteket i Täby: "Hittar inte hit"

Eva Averin är ny bibliotekarie på Hägernäs bibliotek sedan två veckor tillbaka. På Hägernässkolans lokaler döljer sig ett av kommunens sex bibliotek. Men det är inte alla som hittar hit.

  • Publicerad 11:31, 22 nov 2017

– Många vet inte att det är ett kommunalt bibliotek, att det är öppet för alla, eftersom det ligger på en skola. Sedan hittar de kanske inte hit. Det ligger lite i bakvattnet, det är inget du bara slinker förbi, Eva Averin.

Under de två veckor hon arbetat i Hägernäs har hon ändå blivit förvånad när de haft kring 20 besökare på eftermiddagen.

– Men många är äldre som har gått här länge, säger hon.

Nu har hon startat arbetet med att locka fler till biblioteket med en sagostund, som de ska ha en gång i månaden.

– Sedan får jag se vad det finns för önskemål från de som kommer. Det handlar om att göra sig synlig. Och mun mot mun metoden, att folk pratar om det till andra, säger hon.

Eva Averin tycker att biblioteken är en viktig del i samhället.

– För mig är det ett av demokratins hörnpelare. Alla ska ha möjlighet att läsa. Litteratur är inte en självklarhet i alla hem. Man sätter barnen framför teven, och det är en helt annan stimulans, säger hon och tillägger:

– Dessutom är biblioteket en social mötesplats.

Många av Täbys bibliotek har blivit en plats dit Täbyborna kommer för att sitta och läsa eller plugga. På biblioteket i Hägernäs kommer många in och lånar en bok för att sedan gå hem. Nu hoppas hon ändra på det.

– Det finns vissa begränsningar, i och med att det är en sådan liten lokal. Men jag skulle vilja ha en liten soffa så att många stannar kvar, säger Eva Averin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm