Dolda rummen under S:t Görans sjukhus

Vid en schaktning under besöksparkeringen på S:t Görans sjukhus gjorde byggarbetarna ett oväntat fynd: en patologavdelning som stått orörd i 30 år.

  • Publicerad 20:00, 21 maj 2018

Arbetet med att bygga ut S:t Görans sjukhus pågår för fullt och det var för ungefär ett halvår sedan som Locum gjorde det oväntade fyndet under besöksparkeringen till S:t Görans sjukhus. I samband med markarbeten för grunden till en ny byggnad hittade man delar av den gamla patologavdelningen som stått orörda i cirka 30 år. Avdelningen fanns inte med på de aktuella ritningarna över sjukhusområdet

– Den skulle förmodligen ha rivits någon gång i början av 1990-talet. Framför allt var kulvertgången bevarad, säger Erik Brantås, projektchef på Locum.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Innehållsmässigt fanns det inte särskilt mycket kvar, lite hyllor, ett handfat och en garderob, men också loggböcker.

– De var handskrivna med gammaldags skrivstil, men innehöll inga känsliga uppgifter. Det mest oväntade fyndet vi gjorde var ett par längdskidor. Någon måste ha tagit skidorna till jobbet och lämnat dem där, säger Erik Brantås.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fynden kommer dock inte att bevaras.

– Vi kommer att riva allt i sin helhet och det finns inget av kulturhistoriskt värde, vi pratar 1990-tal. Allt är inte borta än och när det är färdigrivet beror på hur produktionen i övrigt fortskrider.

Enligt tidsplanen ska den nya byggnaden ovan fyndet stå färdig 2020. Projektet i sin helhet är färdigt 2022.

SE ALLA BILDER I FILMEN OVAN

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaknästornet tvingas stänga av säkerhetsskäl

Nyheter Fel upptäcktes vid kontroll En sliten hisslina gör att Kaknästornet tvingas hålla stängt för allmänheten. Det har Storstockholms brandförsvar beslutat.måndag 25/6 10:02