Dollys vinterland bara växer

En krubba omringad av djur, snö, guld och glitter, allt nedanför ett bergslandskap. Jo, Dolly Shamoun vet hur man julpyntar.

  • Publicerad 11:47, 16 dec 2019

Det kom ett mejl

För ett år sedan berättade vi om två hus som var rejält julpyntade. Det mindes åtminstone en av våra läsare för han skrev: ”Tänkte tipsa om min mamma som gått all in i år när det kommer till julpynt inomhus. Det är väldigt svårt att förklara denna unika skapelse utan bilder. Ni borde åka och se efter själva.”

Sagt och gjort. Tidningen tog sig hem till Dolly Shamoun som bjöd in i sitt hem för att visa upp sin julskapelse.

Bilderna räcker ej till

Inte ens med bilder görs det hela rättvisa. Det är i det extra uterummet som Dolly byggt upp ett vinterland som glittrar och blänker samtidigt som det är fullt av detaljer som man upptäcker allt eftersom man tittar närmare. Där är den lilla brödpinnen i ugnen som glöder och grytan som hänger över elden. Där finns djuren och människorna och allt inringat av en enorm bergvägg som hukar sig över allting. Eller, hur är det egentligen?

”Bara” papper

– Nej, det här är papper. Papperet kommer från LIbanon det är gjort för att det ska se ut som berg. Sedan har jag gått här och satt nålar, säger Dolly och pekar på väggen där det buktar ur.

Traditionen i sig kommer också från Libanon.

– Där brukar man även göra krubban av papper, men jag sa åt min man att ta lite från björken till den.

Gör du sådant här varje år?

– Jag gjorde en med bara två julgranar förra året, men i år blev det större. Det var helt ärligt inte meningen att det skulle vara några granar i år, men det blev så.

”Kul med julpynt”

Till skillnad från fjolårets julfirare som uppmärksammades i tidningen är det här sparsamt pyntat på utsidan. Ett par tomtar och någon julslinga.

– Det är min man som håller på med det, men jag tycker att det är kul med julpynt, säger Dolly vilket trots allt framgår rätt tydligt.

Frågan är givetvis, hur blir det nästa år?

– För varje år växer det så vi får se, haha.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt