Förvånad. Sofia Dahlén blev väldigt förvånad när det kom hem en påminnelse om hon hade en obetald kontrollavgift. Foto: Privat/Mostphotos

Dom: Fel av SL att bötfälla Sofia efter FB-inlägg

Det var fel av SL att spåra och bötfälla Sofia Dahlén baserat på ett Facebookinlägg. Det slår tingsrätten fast efter att ärendet har prövats i domstol. Nu ska SL betala hennes rättsliga kostnader.

  • Publicerad 16:12, 29 jun 2018

Sofia Dahlén från Södermalm fick i höstas hem en betalningspåminnelse i brevlådan där det stod att hon inte betalat för en kontrollavgift i tunnelbanan.

Hon blev väldigt förvånad, då hon enligt egen utsago varken stoppats, informerats eller ens befunnit sig på platsen vid det angivna tillfället.

När hon vägrade betala damp det senare ned en kallelse till tingsrätten där det stod att SL hade bevis för att hon rest utan giltig biljett och hänvisade bland annat till ett Facebookinlägg.
Problemet var bara att det inte var Sofia Dahlén de bötfällde, slår Stockholms tingsrätt nu fast efter att ha prövat ärendet.

SL-kontrollanter spårade Sofia via Facebook

Spårade upp adress

Enligt SL ska kontrollanterna ha stoppat en kvinna i t-banan utan giltig biljett som varken ville skriva under boten eller uppge sin identitet. De gick då in i en sluten Facebookgrupp och hittade ett inlägg som Sofia Dahlén skrivit där hon varnade för biljettkontroller och använde hennes profilfoton för att identifiera kvinnan de hade framför sig. Därefter spårade kontrollanterna upp hennes adress och skickade hem boten.

Som bevisning har bland annat Sofia Dahléns gps-punkter från mobiltelefonen åberopats, som visar att hon befann sig vid Mariatorget i stället för vid T-centralen där kontrollen ägde rum.

Hon har även åberopat ett kvitto som bevisning för att hon handlat vid Mariatorget den angivna tidpunkten.SL har bestridit bevisningen och menar att det Sofia Dahlén kan ha haft mobiltelefonen avstängd eller lämnat den till någon annan.

Tingsrätten anser nu att SL inte har lyckats styrka att Sofia Dahlén är den resenär som faktiskt bötfälldes på tunnelbanan och ogillar därmed kravet.

SL döms därmed att ersätta Sofia Dahléns rättegångskostnader om 1359 kronor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android