Dom. Solna tingsrätt dömde mannen till sex månaders fängelse. Foto: Leif Oldenburg

Dom för sexbrott mot barn

Sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Så lyder tingsrättsdomen för en man i Stenhamra.

  • Publicerad 12:12, 25 jun 2018

Brottet begicks under sommaren 2011 då barnet var 12 eller 13 år. Den dömda mannen var då 66 år.

Mannen har erkänt gärningen, men menar att den ska bedömas som sexuellt ofredande och inte sexuellt övergrepp.

Tingsrätten bedömer att handlingen inte var jämförlig med samlag men att den tveklöst var av sexuell natur. Mannen var också enligt egna uppgifter medveten om att målsäganden var under 15 år vid tillfället och ska därför dömas för sexuellt övergrepp mot barn.

Målsägandebiträdet yrkade på att den sexuella handlingen var att bedöma som grov då mannens tillvägagångssätt och flickans ålder visat på särskild hänsynslöshet och råhet. Tingsrätten fann dock att övergreppet inte fullt nådde upp till den nivå som krävs för att bedöma det som grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Att mannen var närstående och missbrukade det förtroende som han fått av flickans föräldrar när han hade tillsyn över henne skulle kunna göra att övergreppet skulle rubriceras som grovt under rådande lagstiftning. Men lagen ändrades 2013 och eftersom gärningen begicks 2011 bedöms den enligt den lagstiftning som gällde då.

Utöver sex månaders fängelse ska mannen också betala skadestånd på 10 000 kronor för kränkning.

– Min bedömning är att domen är riktig, säger kammaråklagare Peter von Salomé som hade ärendet i rätten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Slutliga resultatet klart: Så stor del av kakan har partierna i fullmäktige

Nyheter Att ett politiskt dödläge råder på Mälaröarna känner du nog redan till. Men vad står på spel egentligen? Vi försöker reda ut.måndag 24/9 10:22

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter