Låst. Den antagna får inte lämna fängelset för att studera i höst. Foto: Lisa Halldén

Dom går på Krimalvårdens linje om frigång för studier

Universitetsstudier är inte nog för att få frigång. Det slår förvaltningsrätten fast.

  • Publicerad 11:26, 4 jul 2018

En intagen får inte lämna Färingsöanstalten för att kunna läsa på universitetet i höst. Det har Kriminalvården beslutat. Nu går förvaltningsrätten på Kriminalvårdens linje.

Den intagna sitter av ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Hon har under sina fyra år i fängelse pluggat ekonomi på distans och skulle till höstterminen vilja börja en kurs som skulle ge henne en magisterexamen i ekonomi. Denna kurs går inte att läsa på distans och därför har hon ansökt om frigång, det vill säga möjlighet att kunna vistas utanför fängelset på dagtid.

Den intagna menar också att hon har fått ett erbjudande om arbete om hon är färdigutbildad till sommaren 2019.

Men Kriminalvården har redan beviljat en utslussningsperiod med frigång från slutet på 2018, vilket är ett år innan den villkorliga frigivningen förväntas infalla. En längre utslussningsperiod än så anses den intagna inte behöva.

Den antagna har enligt Kriminalvården ett fungerande arbetsliv bakom sig och möjligheterna att plugga på universitetet kommer finnas kvar, menar Kriminalvården.

Beslutet fattades i mars och blev då överklagat av den intagna. Förvaltningsrätten har nu avslagit överklagandet och menar att fyra månaders ytterligare frigång, utöver de tolv månader som Kriminalvården beviljat, kommer att väsentligt förbättra den intagnas möjligheter att försörja sig efter frigivningen.

En tidigarelagd frigång skulle urholka hennes fängelsestraff menar förvaltningsrätten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Slutliga resultatet klart: Så stor del av kakan har partierna i fullmäktige

Nyheter Att ett politiskt dödläge råder på Mälaröarna känner du nog redan till. Men vad står på spel egentligen? Vi försöker reda ut.måndag 24/9 10:22

Senaste numret

ublisher/magazine/19725" target="_blank">

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter