Gropen. Så här har platsen sett ut sedan juli 2013. Foto: Claudio Britos

Dom idag: Kyrkogropen kan bli stadens igen

Senast den 15 mars nästa år måste föreningen som vill bygga en kyrka i Bredäng visa att de har pengarna på sitt konto. Annars kommer marken bli stadens igen. Det avgjordes i Södertörns tingsrätt idag.

  • Publicerad 18:11, 13 nov 2018

Idag avgjordes fallet om Bredängs kyrkogrop i Södertörns tingsrätt. Gropen, som uppstod när marken grävdes upp utan bygglov, har stått uppgrävd och instängslad sedan 2013.

Föreningen bakom drömmer om att bygga en rumänsk-ortodox kyrka och församlingshem på tomten. Men sedan marken grävdes upp har inget hänt på platsen.

Kyrkogropshaveriet kan närma sig en lösning

I våras stämde staden föreningen på över två miljoner kronor. Samtidigt har man försökt nå en förlikning. Den avgjordes idag i Södertörns tingsrätt, något som Mitt i var först med att rapportera.

– Förlikningen innebär att föreningen får en viss tid på sig att styrka att de ha möjlighet att fullfölja sitt byggåtagande. Om de inte gör det blir marken stadens igen, säger Mattias Sandberg, jurist på stadsledningskontoret.

Senast den 15 mars nästa år måste föreningen visa att de har finansiering för sitt bygge.

– De måste visa att de på sitt bankkonto har en summa pengar som är tillräckligt stor för att kunna genomföra bygget. Hur stor summan är vill jag inte gå in på, men det är avsevärt mycket pengar, säger Mattias Sandberg.

Är ni från stadens sida nöjda med den här domen?

– Vi har mycket lite tålamod kvar, men vi ser fördelar med att ha en konkret överenskommelse. Nu har vi ett datum där det här kan ta slut.

Vad händer om föreningen kan visa att de har finansiering?

– Om de mot förmodan lyckas hitta finansiering måste de börja bygga. Gör de inte det väntar nya viten.

Kyrkobygget i Bredäng

2006 fick kulturföreningen Fratia markanvisning för att bygga en rumänsk-ortodox kyrka och församlingslokaler i Bredäng.

I juli 2013 togs det första spadtaget, men snart uppdagades det att föreningen saknade bygglov. Bygget avstannade.

I mars 2015 fick föreningen till slut bygglov för församlingslokalerna. Bygglovet överklagades av grannar och Bredängs utvecklingsråd, men överklagandet avslogs av länsstyrelsen.

Under våren 2017 fick föreningen även bygglov för den stavkyrka de vill uppföra på platsen.