En transtjej nekas byta om med de andra tjejerna i klassen. Inte diskriminering, enligt Stockholms tingsrätt. Foto: Sacharias Källdén

Dom: Skola har inte diskriminerat transtjej

Enligt Stockholms tingsrätt har staden inte diskriminerat den transtjej som av Eriksdalsskolan nekades att byta om med de andra tjejerna i klassen. Det står klart efter en dom i fredags.

  • Publicerad 15:21, 23 dec 2019

StockholmDirekt har tidigare skrivit om att Byrån mot diskriminering har hjälpt en transtjej i Eriksdalsskolan att stämma Stockholms stad. Anledningen är att hon inte fått byta om tillsammans med de andra tjejerna i klassen vid idrottslektionerna, trots att klasskamraterna varit positiva. Skolan har i stället hänvisat till ett könsneutralt omklädningsrum. Det började hösten 2017 då eleven var elva år.

Skola på Södermalm stäms för diskriminering

Nu har Stockholms tingsrätt bedömt att Stockholms stad inte har diskriminerat eleven, något som SVT var först med att rapportera. Rätten menar att skolan gjort mer än vad som krävts. " I detta fall är det ostridigt att skolan har inrättat ett särskilt omklädningsrum, vilket alltså går längre än vad som föreskrivs i förarbetena" står det i domen.

I ett pressmeddelande skriver Byrån mot diskriminering att man tycker att det är olyckligt att domstolen inte ansåg att det funnits ett "missgynnande trots att man medgav att omklädningssituationen har bidragit till stora obehag för eleven".

– Domens utfall innebär i praktiken att om det finns intressen som står i vägen för att en transperson ska byta om i ett könsdefinierat omklädningsrum kommer transpersonen alltid väljas bort och andra gruppers intressen prioriteras över transpersoners, säger byråns jurist Elias Ibrahim i pressmeddelandet.