Avspärrning. Knivdådet skedde i ett bostadsområde. Mannen som dömts för mordet är fortfarande på fri fot, sedan han rymt från fångtransporten. Foto: Sara Ringström

Dömd för knivmord fortfarande på flykt

25-åringen som dömdes för knivmordet på en man i Riksten i november 2017 var handfängslad och i bara strumporna när han lyckades fly från fångtransporten. Vakter tog upp jakten, men gav upp efter 250 meter. En på grund av mjölksyra och en annan för att han var rädd, rapporterar Expressen.

  • Publicerad 17:33, 14 jan 2019

Den 7 november 2017 skakas det lilla radhusområdet Riksten av en fruktansvärd händelse. Utomhus, på en gångväg, ligger en 34-årig man och förblöder, svårt knivskuren i halsen. Han avlider senare.

Grannarna var i chock.

– Det är lugnt här, det händer nästan ingenting. Det är en idyll med mest barnfamiljer och äldre. Det är därför vi bor här, sa en granne då till BotkyrkaDirekt.

I närheten av brottsplatsen griper polisen två personer. En av dem, en 25-åring skriven i Skärholmsområdet, döms i april förra året till 14 års fängelse för mordet.

Lyckas fly

Men den 12 juli lyckas han fly, under en fångtransport mellan Göteborg och Sala.

Det var när transporten stannade till för en oplanerad kisspaus söder om Laxå som allt gick fel, rapporterar Expressen, som tagit del av Kriminalvårdens internutredning.

Enligt utredningen ska transportledaren ha blivit akut kissnödig och svängt av på en liten motorväg. De två andra kriminalvårdarna går ut för att sträcka på sig. När en av dem ska in i bilen igen gör 25-åringen ett utfall och tar sig ut. Den andra vakten tar upp jakten.

I bara strumpor, och iförd handfängsel, springer 25-åringen förbi den kissande transportledaren som också börjar jaga honom.

Gav upp efter 250 meter

Men de två vakterna springer bara efter honom i 250 meter. Enligt Expressen uppger de att det främsta skälet för dem att ge upp jakten var att de inte ville lämna sin kollega ensam vid transporten, där ytterligare en fånge satt.

Men de säger också att de gav upp jakten för att de var utmattade. Den ene uppger att han hade mjölksyra. Den andra att han var rädd.

"Borde ha försökt lite mer"

I Kriminalvårdens utredning står att männen "borde ha försökt lite mer, lite längre", men att ett sånt beslut i slutändan ska fattas av de inblandade vakterna, skriver Expressen.

Värre är att man inte följde de regler och riktlinjer som finns kring fångtransporter och oplanerade stopp.

– Utredningen visar att medarbetarna brister i säkerhetsmedvetande och inte följer de regler och rutiner som finns i transportuppdraget. Jag ser mycket allvarligt på händelsen, sa Kenneth Holm, Kriminalvårdens säkerhetsdirektör, i ett pressmeddelande förra året.

Transportledaren kommer senare i januari åtalas för tjänstefel, rapporterar P4 Örebro.

Fortfarande på fri fot

Den morddömde 25-åringen har varit internationellt efterlyst. Han befinner sig fortfarande på fri fot efter rymningen från fångtransporten.

Man knivskuren till döds i Riksten – elever hålls inomhus

Misstänkt knivmord i Riksten – två gripna