Dagen efter mordet samlades Shayans vänner på platsen för att sörja. Foto: Claudio Britos

Dömd för Shayan-mordet överklagar till HD

I oktober fälldes en 26-årig man från Huddinge för mordet på lärarstudenten Shayan Gaff i Segeltorp hösten 2018. Nu överklagar 26-åringen hovrättens dom till Högsta domstolen.

  • Publicerad 14:56, 20 nov 2019

Den 22 oktober dömdes 26-åringen av Svea hovrätt till 18 års fängelse mot sitt nekande. Den 15 november lämnade mannens försvarsadvokat in sin överklagan till Högsta domstolen.

26-åringen vidhåller att han är oskyldig och vill att HD frikänner honom eller i vart fall sänker det långa fängelsestraffet. 18 års fängelse är det längsta tidsbestämda straffet i Sverige. Det enda högre straffet är livstids fängelse.

Försvaret tog i hovrätten in nya vittnen för att försöka motbevisa trovärdigheten i åklagarens bevisning. Bland annat ifrågasatte de den tekniska utredningen och ett vittnesmål. Till viss del lyckades försvaret, men domstolen tyckte ändå att resterande bevisning var tillräckligt stark.

Sköt fel person

Det var den 21 oktober 2018 året som den 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff tillsammans med sin kusin Dia Gaff besökte en restaurang i Segeltorp centrum. När de lämnade restaurangen närmade sig skytten bakifrån och sköt Shayan Gaff. Minst tolv skott träffade och han avled senare på sjukhus.

Fallet har blivit extra uppmärksammat eftersom polisen tidigt gick ut med teorin att det rörde sig om en felskjutning. Skotten var enligt åklagaren egentligen ämnade för en person som liknade Shayan Gaff, som var en del av den kriminella gängmiljön och som sköts ihjäl tre veckor senare.

Torped för kriminellt nätverk

26-åringen hade kopplingar till ett kriminellt nätverk i Vårby. Enligt polisen som vittnade i rättegången fungerande han som torped för nätverkets ledare. Han har tidigare dömts för vapenbrott och våldsbrott.