NÅD. Halef Halef ber om benådning av sitt fängelsestraff efter domen i kyrkohärvan som föll under 2018. Foto: Arkivbild

Dömd kyrkoledare vill benådas av regeringen

Kyrkohärvans ledare, Halef Halef, har hittills avtjänat dryga fem månader efter att ha dömts till 3,5 år för bidragsbrott i januari 2018. Nu ansöker han om nåd hos regeringen på grund av dålig hälsa.

  • Publicerad 14:07, 11 mar 2019

Halef Halef och åtta andra personer dömdes för att ha lurat Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen på sex miljoner kronor. Han häktades 2015 och började avtjäna sitt fängelsestraff på 3,5 år i september förra året.

Den tidigare ordföranden för den syrisk-ortodoxa församlingen St Petrus och Paulus i Hallunda ansöker nu om nåd från sitt fängelsestraff.

I sitt brev till Justitiedepartementet framhåller Halef Halef sin höga ålder, sitt arbete för kyrkan och en komplicerad sjukdomsbild som anledning till en benådning:

"Inte minst för en ordförande i kyrkans styrelse som helt frivilligt har tjänat den kristliga ortodoxa kyrkan under 17 års tid" skriver han i brevet.

Domen

Det var i januari 2018 som domen föll efter härvan som uppdagades 2015.

Han var då ordförande i den syrisk-ortodoxa församlingen St Petrus och Paulus i Hallunda, Botkyrka, och hade med hjälp av tre olika föreningar lurat myndigheterna på summor upp till 6 miljoner kronor genom falska anställningar.

I samband med verkställandet av straffet ansökte han om att få sitta av sitt straff i Botkyrka eftersom han ville vara nära sin familj. Han fick avslag på den ansökan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ledaren för "kyrkohärvan" vill byta fängelse

Kyrkohärvan i Hallunda: Halef Halef döms till fängelse i tre och ett halvt år