Roma kulturklass har fått sköta sig helt själv i många år, utan insyn från Hammarbyskolan. Efter Skolinspektionens totalsågning är det nu slut med det. Foto: ERIK SIMANDER

Domen: Den romska skolan läggs ner

Den stenhårt kritiserade skolan för endast romska barn läggs ner. "Vi gör det här för att säkra barnens framtid", säger skolchefen om den så kallade kulturklassen. Planen presenterades igår för vårdnadshavarna på ett "stormigt" möte.

  • Publicerad 13:35, 15 nov 2016

Det finns ett glapp mellan förståelsen och tilltron till det svenska systemet

Det var i augusti som Skolinspektionen riktade tyngsta möjliga kritik mot skolan Roma kulturklass, som hör till kommunala Hammarbyskolan, och hotade med vite på 1,8 miljoner kronor för brister på alla plan. De fick en månad på sig att rodda upp allting, vilket ansågs vara en i stort sett orimlig tidsplan. Samtidigt sa skolborgarrådet Olle Burell (S) att den skulle läggas ner.

Nu har förvaltningen kommit fram till en plan som innebär att klassen mycket riktigt läggs ner i sin nuvarande form. Förslaget presenterades igår kväll för vårdnadshavarna till eleverna. Mötet beskrivs som "stormigt och med upprörd stämning".

– Det är såklart ledsamt att göra folk besvikna, säger Adelinde Schmidhuber, grundskolechef i Skarpnäck, som var med.

De radikala förändringarna innebär att eleverna, som tidigare undervisats i en enda klass oavsett ålder, nu kommer att delas in i klasser för att få "åldersadekvat utbildning". Det gäller totalt ett 30-tal elever. Barnen som går i förskola upp till årskurs 6 kommer att flyttas till Hammarbyskolans byggnader och integreras i befintliga klasser. Årskurser 7-9 kommer att gå kvar i den fristående byggnad där Roma kulturklass fått sköta sig själv i många år.

Särskilt stöd kommer att ges

De elever som har behov av särskilt stöd kommer att få det, något som inte skett tidigare. Tidigare har all undervisning endast skötts av två lärare. De kommer att fortsätta undervisa, men nu kommer även andra lärare på Hammarbyskolan att ta sig an de romska eleverna.

– Hammarbyskolans resurser kommer att användas även här, det har man inte gjort tidigare, säger Inger Pripp, direktör för Stockholms grundskolor.

Hon säger att utbildningsförvaltningen självklart tagit till sig Skolinspektionens förödande kritik, som gällde i princip allt. Bland annat undervisning, trygghet, studiero och betyg underkändes.

Extrem frånvaro

En förkrossande majoritet av eleverna får underkänt termin efter termin. Frånvaron är bortom extrem. Lärarna saknar kunskap om betygssättning. Och Hammarbyskolans rektor har inte fått besöka klassen utan att meddela det i förväg.

– Skolledningen kommer att förstärkas med en person så att de kan fokusera på Roma kulturklass. Förändringarna kommer att att starta efter nyår och utvecklas under våren. Det är en lång process som kommer att ta tid, säger Inger Pripp.

Vad säger vårdnadshavare och elever?

– Det finns såklart olika uppfattningar. Många vill att det ska vara som förr och har svårt att förstå förändringar. Det finns ett glapp mellan förståelsen och tilltron till det svenska systemet, som beror på historiska anledningar. De förstår inte att vi gör det här för att säkra barnens framtid. Det hade vi gjort oavsett vilka elever som det gällt.

Har ni fortsatt förtroende för Roma kulturklass lärare?

– De har en fortsatt anställning inom Stockholms stad, ja.

Lärarna har avböjt att kommentera. Den 15 december fattar politikerna i skolnämnden beslut om den här planen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Staden om hånade rondellen i Söderort: "Bra"

Nyheter Trafikkontoret gillar bygget trots att förare kör rakt över Områdets nya rondell blev en snackis i Hägerstensåsen i höstas. Men trots att många fortfarande kör rakt över den är staden nöjd. “Rondellen fungerar bra”.fredag 18/1 16:19

Hyran för p-plats chockhöjs i hela Stockholm

Nyheter Alla kommunala bostadsbolag höjer avgifterna kraftigt – dubbelt så dyrt i vissa områden Stockholms kommunala bostadsbolag höjer p-hyrorna kraftigt på flera håll i staden. I vissa områden sker en fördubbling, skriver DN.fredag 18/1 12:13