Halvfärdigt. Flerfamiljshuset på Lindellsvägen i Vretarna började byggas i höstas. Foto: Claudio Britos

Domen: Flerfamiljshuset i villaområdet är olagligt

Det flerbostadshus som står halvfärdigt i villaområdet Vretarna har inget giltigt bygglov. Mark- och miljödomstolen går på grannarnas linje, emot Botkyrka kommun och Länsstyrelsen, och nu ska huset rivas. ”Vi hoppas hitta en lösning med kommunen”, säger företaget.

  • Publicerad 16:23, 17 maj 2018

Det var i februari förra året som kommunen gav tummen upp till bygget av ett flerbostadshus med 14 radhuslägenheter och parkeringsplatser på en tomt i villaområdet i Vretarna. Företaget L16 Fastigheter AB fick bygglov och började bygga.

– Vi visste inget innan de kom ut i höstas och började hugga ner träd. Det kan inte vara rätt tänkte jag och det var det ju inte. Värdet på våra villor minskar, tomterna hamnar i skugga och det blir insyn i villorna, säger Calle Paulsson, granne som lett motståndet.

Boende överklagade till Länsstyrelsen som avslog. Men när mark- och miljödomstolen fick fallet på sitt bord gick den på grannarnas linje och ogiltigförklarade bygglovet. Kommunen tog det till mark- och miljööverdomstolen som nu sagt att de inte prövar fallet.

Det innebär att mark- och miljödomstolens dom står fast och att bygget är olagligt.

60 år gammal stadsplan

Tvisten är en fråga om att tolka en 60 år gammal stadsplan. Botkyrka kommun och Länsstyrelsen tycker att den tillåter ett fristående flerbostadshus i villaområdet. Det gör den inte enligt mark-och miljödomstolen. Den tillåter bara hus med en bostad innanför väggarna.

Enligt mark- och miljödomstolen framgår det att man inte får bygga flerbostadshus här och att huset måste rivas.

Ett jobbigt läge för L16 Fastigheter AB som började bygga innan bygglovet vunnit laga kraft och nu står med ett halvfärdigt hus med planerad inflytt till hösten.

– Det är klart att vi tycker att det är tråkigt. Många har tecknat sig för lägenheterna redan, säger Joar Sörman, som påpekar att man börjat bygga efter startbesked från kommunen.

Expert: Bygga i villaområden löser bostadsbristen

Han är kritisk till att de tre instanserna gör helt olika bedömningar och menar att det skapar rättsosäkerhet. Hur mycket pengar som nu riskeras att gå rakt ner i rivningscontainern ifall huset måste rivas kan han inte säga.

– Vi har inte räknat på det, men det är klart att det är stora belopp. Men vi utgår ifrån att det här går att lösa på något sätt. Kanske genom att man gör om det till parhus eller ett annat typ av boende. Vi kan också ansöka om att kommunen gör en detaljplaneändring, säger Joar Sörman.

Grannarna nöjda

Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden säger i ett skriftligt svar till BotkyrkaDirekt att det bra att man nu fått klarhet i hur stadsplanen ska tolkas och att bygglovsenheten får se över hur andra projekt kan påverkas av det.

Förtätning i villaområden retar grannar - nu ändrar kommunen sina rutiner

På frågan om vad som händer med det halvfärdiga Vretarnahuset nu svarar han bara kortfattat och inte helt tydligt.

– Ägaren får återkomma om hur de ska efterleva domslutet.

I Vretarna är grannarna nöjda för nu. Men de tror inte att striden är över.

– Om de beslutar att det inte ska tas bort kommer vi att reagera. Tar de fram en ny detaljplan för tomten överklagar vi den också, säger Calle Paulsson.

Mitt i villaområdet. Flerfamiljshuset med 14 lägenheter sett från ovan. Foto: Calle Paulsoon

Vision. Så här skulle det färdiga huset se ut, enligt visionsbilden. Foto: Joar Sörman, Joark

Olagligt bygge

L16 Fastigheter AB beviljades bygglov för flerbostadshuset i Vretarna av kommunen i februari 2017.

Nu har den slut­giltiga domen fallit i mark- och miljödomstolen där bygglovet ogiltig­förklaras.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.