Tråkigt. Det tycker de Jakobsbergsbor som vi på tidningen pratar med att utbudet i Jakobsbergs centrum är. Men ägaren menar att det är lokal service som kunder efterfrågar i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Domen om Jakobsbergs centrum: Tråkigt

Bra närservice eller sovande förortscentrum? Tråkigt och dött lyder domen om centrum från de Jakobsbergsbor vi pratar med om utbudet. Men ägaren menar att lokal service ska vara i fokus i framtiden.

  • Publicerad 12:57, 11 sep 2019

Det är fredagseftermiddag i Jakobsberg centrum. På Riddarplatsen pågår torghandel och folk lapar septembersol. Inne i gallerian kryssar besökare mellan butikerna. Men alla är inte helt nöjda med det utbud som centrumet erbjuder.

På en bänk har Ragna och Clarence Franc slagit sig ner. De är Jakobsbergare sedan många år tillbaka, men centrumet är ingen favorit.

– Det har inte förändrats så mycket här i centrum de senaste tio åren. Och det är inget liv här alls! säger Clarence.

Han får medhåll från makan Ragna, som slår ett slag för Väsby centrum:

– Det är bra atmosfär där. Det finns fler affärer och är lite trevligare, inte de här långa gångarna, utan ett torg och två våningsplan. Där är butikerna större, butikerna här är som små kiosker i jämförelse, säger hon och skrattar.

"Skulle kunna göra mycket mer"

Ali Yosufi, även han Jakobsbergsbo, delar upplevelsen av att centrumet är tråkigt.

– Folk åker till outlet i Barkarby för att handla istället. Bion här har helt dött, men om det skulle funka så skulle folk gå dit och inte till bion i Kista. De skulle kunna göra så mycket mer, som fler kaféer eller en bowlinghall. Det skulle nog tillföra mycket, säger han.

Citycon, som äger Jakobsbergs centrum, har inga större planer på att skaka om utbudet det närmaste. Däremot menar Isabella Andersson, affärsområdeschef på Citycon, att exempelvis e-handeln drabbar framför allt mode, sport - och hemelektronikhandeln, vilket får effekter på fysiska butiker.

– Det sker en omdaning av de här platserna. Vi ser att hälsa, med olika vårdkoncept och gym blir allt viktigare. Och centrumets roll som mötesplats. Människor spenderar hellre pengar på fika och mat än på mode, säger Isabella Andersson.

Centrumägaren ser inte Barkarby handelsplats som en konkurrent till Jakobsbergs centrum. Foto: Mikael Andersson

Fokus på service

Vilket JärfällaDirekt tidigare berättat om finns det planer på att biograf Falken ska göras om och bli mer utav en kvartersbio, samtidigt som två restauranger i samband med det kan öppnas inne i gallerian, i anslutning till bion. Planerna har dock inte gått i lås än.

Men fokus i Jakobsbergs centrum ligger fortsatt på service, menar Isabella Andersson.

– Det är på väg att bli ett lokalt centrum igen, där service är det folk vill ha. I dag har vi till exempel flera optiker, för att det efterfrågas. Vi ska se till folks dagliga behov, och där är vårdcentral och kommunal service, som bibliotek, otroligt viktigt och skapar bra flöden. Om det skulle försvinna får vi något helt annat att förhålla oss till.

Hur ser ni på konkurrensen från exempelvis Barkarby handelsplats?

– För mig är det två helt olika platser. Barkarby är en destinationshandelsplats, och det viktigaste för oss i Jakobsberg är att vi har kvar vår styrka som ett lokalt centrum.

Vad tycker du om Jakobsbergs centrum? Vad kan bli bättre?

Foto: Mikael Andersson

Ali Yosufi, Jakobsberg

– Det är lite dött här, centrum behöver mer liv. På kvällen är det bara en pub som är öppen, och där kan inte alla vara. Visst finns det en fritidsgård, men annars finns det inte så mycket för ungdomar, så folk hänger bara ute.

Foto: Mikael Andersson

Dhouha Ben Rouha med dottern Elin, Jakobsberg

– Det är jättetråkigt i gallerian! Det finns inget att göra, och det är en tråkig kafeteria. Det saknas något roligt, man sitter inte och trivs här som i Kista eller Mall of Scandinavia. Här handlar man bara. Det hade varit trevligt med lite mer restauranger.

Foto: Mikael Andersson

Ragna och Clarence Franc, Jakobsberg

– Det är ett tråkigt centrum tycker jag. Jag syr till exempel mycket, men du kan inte ens köpa sytråd här i centrum. Det är bara de stora kedjorna som får plats, H&M och hela faderullan, och de har mest kläder för ungdomar. Det finns inte så mycket för oss äldre, säger Ragna.

Foto: Mikael Andersson

Martina Nylund, Jakobsberg

– Jag tycker gallerian är lite tråkig, det händer inte så mycket och det finns inte lika många butiker som i till exempel Kista. Och nu har de lagt ner Järfällafestivalen. Jag tror det skulle vara bra med mer event i gallerian, som en kulturnatt eller modevisning.

Jakobsbergs centrum

✓ Består av ett 100-tal butiker och restauranger, liksom kontor och omkringliggande bostäder.

✓ Sedan 2006 ägs centrumet av Citycon, som också äger bland annat Kista galleria i Stockholmsområdet.

✓ Det senaste som öppnade i gallerian är gymet Nordic Wellness.

✓ Framöver finns det planer på att biograf Falken ska renoveras och slå upp portarna på nytt, och att biografen i och med det ska krympa och göra plats för två nya restauranger.

Stockholm Direkt