Dom. 2,5 års fängelse för den unge man som i januari åtalades för misstänkt skoldåd. Foto: Mikael Andersson

Döms till fängelse för planerat skoldåd

Den 20-åriga Sollentunabo som i januari åtalades för förberedelse till grov mordbrand döms till två år och sex månader. Mannen greps i fjol, efter misstankar om att han planerade ett dåd mot en skola.

  • Publicerad 09:43, 19 feb 2020

I början på året väcktes åtal mot en ung man i Sollentuna efter misstankar om ett planerat dåd mot en skola.

Nu döms han till 2,5 års fängelse för förberedelse till grov mordbrand, enligt domen som kom under tisdagen.

Ung man åtalas för planerat skoldåd

Mannen greps i april förra året efter ett larm till polisen. Efter en husrannsakan väckte då polisen misstankar mot mannen om att han höll på att planera ett dåd mot en gymnasieskola i Haninge.

Frikänns på en punkt

Tingsrätten gick på åklagarens linje och ansåg att det var bevisat att mannen hade för avsikt att anlägga en brand på en gymnasieskola.

– Tack och lov blev mannen avslöjad innan brottsplanen satts i verket. Branden hade kunnat orsaka omfattande förstörelse av egendom och leda till att människor dött, säger domaren Håkan Lundquist i ett pressmeddelande.

Överklagar inte

Under polisens husrannsakan påträffades flera misstänkta föremål som hemmagjorda rörbomber, fyrverkeripjäster och vapenattraper hemma hos mannen. Under rättegången har han dock hävdat att han inte hade för avsikt att spränga skolan.

Tingsrätten godtog mannens hävdande att de explosioner som var planerade inte var tillräckligt omfattande för att spränga skolan. Därav friades han från åtalspunkten allmänfarlig ödeläggelse.

Sollentunabons försvarsadvokat, Jan Kyrö, meddelar att de inte tänker överklaga domen.

– Vi är nöjda med domen. Det var vad vi hoppades på, säger han till SollentunaDirekt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt