Prövat. Det förvaltningsrätten har prövat är avtalet som kommunstyrelsen tecknade med bolaget Nystad i maj, som de bedömer strider mot kommunallagen på vissa punkter. Foto: Mostphotos/Nystad Vallentuna Skolfastigheter AB

Domstol: Avtal mellan kommunen och byggaktör var olagligt

Förvaltningsrätten har granskat avtalet som kommunstyrelsen i Vallentuna tecknade med bolaget som ska bygga Engelska skolan. Bedömningen är att det strider mot kommunallagen, men eftersom kommunstyrelsen redan upphävt beslutet får det inga följder.

  • Publicerad 17:16, 23 sep 2019

Som VallentunaDirekt tidigare rapporterat om så finns planer på att Internationella Engelska skolan ska öppna grundskola i Vallentuna.

Klart: Så blir nya Engelska skolan i Vallentuna

Som ett led i detta ingick kommunstyrelsen ett avtal i våras med bolaget Nystad Vallentuna Skolfastigheter AB, som fått i uppdrag att bygga skolan och hyra ut lokalerna till Engelska skolan.

Men beslutet överklagades av oppositionspolitikern Jerri Bergström (S), som menade att det i avtalet fanns saker som strider mot kommunallagen.

Beslut om Engelska skolan i Vallentuna skjuts upp

Nu har ärendet prövats av förvaltningsrätten – som går på Socialdemokraternas linje.

Domstolen bedömer att avtalet var olagligt på två punkter.

För det första för att avtalet innebär en ekonomisk garanti från kommunen till hyresvärden, vilket strider mot kommunallagen.

Detta eftersom det står i avtalet att kommunen ska ta över som hyresgäst åt Nystad om Engelska skolan väljer att dra sig ur avtalet efter fyra år. Avtalet löper totalt i 20 år, vilket betyder att kommunen i så fall skulle fortsätta betala hyra till Nystad i som mest 16 år.

För det andra skriver domstolen att beslutet om avtalet skulle ha fattats i kommunfullmäktige och inte endast i kommunstyrelsen, som man nu gjorde.

Avtalet redan upphävt

Förvaltningsrättens dom får inga följder utan avskrivs, eftersom kommunstyrelsen själva upphävde sitt beslut redan i juni, efter kritiken från Socialdemokraterna.

Kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M) sa då till VallentunaDirekt att man ville granska avtalen igen "för att ha både hängslen och livrem".

– Förvaltningsrätten har gjort en annan bedömning än de jurister som kommunen använde, i delar av det avtalet som då var aktuellt. Vi kan därför konstatera att det är bra att beslutet är hävt och att vi nu för en fortsatt dialog med Engelska skolan om deras kommande etablering i Vallentuna, skriver Parisa i ett sms till VallentunaDirekt.

Socialdemokraternas Jerri Bergström tycker att Alliansens handlande är uppseendeväckande.

– I min värld var det här ett så självklart ett övertramp. Alliansen är så sugna på att få hit Engelska skolan att man är beredda att göra vad som helst, säger han.

Stockholm Direkt