Godkäns. Skiss över norra torget i det som ska bli kvarteret Persikan på östra Södermalm. Foto: Sweco

Domstol: Ja till storbygge på östra Söder

Staden får rätt att bygga 1 200 nya lägenheter på östra Södermalm. Argument om förstörd utsikt, hotad kulturmiljö och störande byggtid bet inte på mark- och miljödomstolen.

  • Publicerad 14:07, 6 nov 2017

Det är i det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm, där SL:s gamla bussdepå ligger idag, som staden planerar att bygga sju nya bostadskvarter med drygt 1 200 lägenheter.

Detaljplanen klubbades i mars av kommunfullmäktige, en plan som överklagades till mark- och miljödomstolen.

Domen: Får räkna med mer skugga

Nu avslår domstolen överklagandena som bland annat rör förstörd utsikt för grannar, för höga hus som stör kulturmiljön och risker för trafikstörningar under byggtiden.

Domen slår bland annat fast att de boende i området, trots mer skugga och försämrad utsikt, kommer få en godtagbar boendemiljö. I ett centralt området i Stockholm får man räkna med att det här kan hända vid en förtätning, enligt domstolen.

Barnängen nästa nya Söderkvarter

Efter att ha vägt behovet av nya bostäder på Söder mot de klagandes enskilda intressen anser inte domstolen att det finns skäl att stoppa stadens plan.

Byggstart 2019/2020

Senast på torsdag, den 9 november, ska överklaganden av domen skickats in till Mark- och miljööverdomstolen. För att den ska ta upp fallet krävs att domstolen ger ett prövningstillstånd.

Överklagandet har gjort att  byggstarten skjutits fram. Planen just nu är att börja bygga de första bostadskvarteren 2019 eller 2020.

Beslut ikväll: Ny stadsdel på Södermalm

Innan bostäderna kan byggas ska den gamla bussdepån rivas. Tidplanen för rivningen är inte spikad ännu.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.