Färdigbyggt. Bygglovet för Silviahemmets fastigheter har rivits upp. Foto: Daniel Cannervik

Domstol nekar bygglov för Silviahemmets hus

Ärendet med Silviahemmet nådde högsta instans. Nu har Mark-och miljööverdomstolen sagt nej till bygglov. Men husen får stå kvar på området.

  • Publicerad 11:08, 27 sep 2018

Ekerö kommuns byggnadsnämnd beviljade bygglov för Stiftelsen Silviahemmets nybyggen vid Drottningholmsmalmen. Verksamheten, som bedriver demensboende, ville bygga flerbostadshus med tre lägenheter, gemensamhetslokal och fler demensboenden.

Grannar överklagade det godkända bygglovet till länsstyrelsen som dock gjorde bedömningen att bygglovet var korrekt. Efter flera turer hamnade ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen, som är högsta instans. Men då hade husen redan satts på plats.

Nyligen beslutade domstolen att gå på grannarnas linje och avslå stiftelsens överklagan om det upprivna bygglovet, skriver tidningen Dagens Juridik.

Enligt tidningen var grannarna bland annat kritiska till att de prefabricerade modulhusen inte passar in i den historiska miljön vid Drottningholmsmalmen.

Domstolen skriver dock att det är upp till kommunens byggnadsnämnd att avgöra vad som nu ska ske med fastigheterna. Grannarna har yrkat på att tomten där husen står ska återställas, men domstolen har avslagit deras begäran.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Reuterskiöld överraskad av Liberalernas besked

Nyheter Ett oväntat vägval. Så känner kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) efter Liberalernas besked. – Är man ett borgerligt parti bör man föra borgerliga värderingar, säger han.onsdag 17/10 12:20

Blocköverskridande koalition satsar på maktskifte i kommunen

Nyheter S, L, MP och Ö ska bilda minoritetsstyre i kommunen Ekerö ser ut att gå mot maktskifte. Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Öpartiet siktar nu på att bilda ett minoritetsstyre i kommunen.onsdag 17/10 11:20

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter