Dom. Malin Larsson ser en möjlighet till mer assistans för dottern Tuva efter en färsk dom. Foto: Jonas Månsson

Domstolsbeslut får familjen att jubla

Sondmatning anses i en färsk dom räknas som grundläggande behov. Nu ser Träkvistabon Malin Larsson en ljusning för familjen och dottern Tuva. – Det är en livsavgörande dom, säger hon.

  • Publicerad 15:20, 16 apr 2018

Vi har väntat på det här i ett och ett halvt år.

På grund av ett flerfunktionshinder orsakad av en hjärnskada som heter lissencefali har sexåriga Tuva Larssons personliga assistans varit avgörande för att klara sig.

Hon har precis som många andra barn som haft sondmatning riskerat att förlora sin assistans eftersom sondmatning länge inte ansetts räknas som grundläggande behov.

LÄS ÄVEN: I höst kan Tuva förlora all assistans

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags, där sondmatning räknas som grundläggande behov, har förutsättningarna förändrats.

Det fick föräldrar i hela landet att jubla, bland annat Malin Larsson och sambon Jimmy Suhr som bor med sina två barn i Träkvista.

– Vi har väntat på det här i ett och ett halvt år. Vi har haft en förhoppning om ett positivt besked, men inte kunnat lita på det. Senaste året har mest inneburit orimliga besked från regeringen och försäkringskassan, säger Malin Larsson.

Tuva har i dag en resurs den tid hon är i skolan, men de dagar hon är sjuk har föräldrarna tvingats vara hemma med henne.

Eftersom Tuva är mycket infektionskänslig har det gjort det omöjligt för Malin att jobba.

– De senaste sex veckorna har Tuva varit i skolan två dagar. Jag har vabbat 80 till 85 procent sedan skolan började, då går det inte att ha ett jobb, säger hon.

Beviljad assistans även de dagar Tuva är sjuk kan förändra hela familjens situation menar Malin Larsson.

– Den här domen innebär för oss att vi kan titta på alternativ där Tuva kan få ha assistans i skolan som följer hem henne hem och är hemma med henne när hon är sjuk. Det gör även att jag ser en framtid där jag kan börja jobba igen.

Nu kan familjen börja titta på ny assistanslösning, enligt Malin Larsson.

– Det gör att vi nu kan ha en bild där vi hittar en lösning för hela familjen och hennes syskon, säger hon.    

Beskedet om domen var känslosamt för Malin Larsson

– Jag grät två timmar efter beskedet. Det har varit så otroligt mycket maktlöshet och vi har gått i en ständig oro senaste året. Jag har tagit del av reaktioner på Facebook, fått sms, och sett andra föräldrar som har skrivet att de har brutit ihop. Det är en sådan lättnad, även om många turer är kvar. Det är en lättnad att få tillbaka en form av självbestämmande i sitt liv, säger Malin Larsson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.