Hang 'em high. I Årsta kan man se en mini-Trump dingla. Foto: Privat

Donald Trump har hängts – i Årsta

En lokal konstnär har avrättat USA:s president i ett stycke gatukonst. "Han är ett monster", säger konstnären.

  • Publicerad 10:14, 27 nov 2017

Verket kallas "Presidentens sista stund" och är sedan helgen inbyggt i en elstolpe på norra sidan av Årstavägen, cirka 20 meter från krogen Hjälmaren. Kort och gott är det en liten docka föreställande USA:s president Donald Trump dinglandes i en hängsnara.

Vid den lilla avrättningen sitter en skylt som förkunnar att "förbrytaren" fått sitt "välförtjänta straff för brott mänskligheten och klimatet". Skylten är undertecknad med Årsta Panopticon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi har pratat med mannen som kallar sig Årsta Panopticon. Han önskar vara anonym, men vi känner till hans rätta identitet.

– Konst och konst. Jag vill inte kalla det för konstverk. Det är en lekplats. Jag har fått rapporter om att folk står där och fotar, tisslar och tasslar, men jag kan inte stå där och spana hela tiden. Jag är färdig nu. Klar.

Varför har du gjort det här?

– När jag var liten på 70-talet så byggde jag plastmodeller föreställandes Dracula, Varulven, och andra monster. Det var jävligt kul. Det var också ett sätt att konfrontera det man är skraj för, det blev lättare att hantera sådant som var läskigt.

Så du tycker Donald Trump är läskig?

– Finns det någon som inte tycker det? Han är ett av de största hoten som finns mot miljön. Det han gör är ett fruktansvärt brott, jämförbart med folkmord. Och att göra den här modellen var ett sätt att hantera min rädsla. Och det var roligt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur lång tid tog det att bygga den?

– Kanske tio timmar totalt och sedan 20 minuter att sätta upp den. Jag håller redan på med ett nytt projekt, fast det är hemligt ännu. Det blir något mycket snällare.

Är det inte riktigt trött politisk konst att avrätta Trump?

– Ja, om man nu ser det som politisk konst. Men det gör jag inte. Jag gjorde det här för mig, för att jag tycker att det är kul.

Vill du hänga Trump?

– Nej, jag är inte säker på att jag vill hänga honom. Men för en person som lever i skräckseriernas värld är det en rimlig reaktion.

Vilket är ditt favoritmonster?

– Dracula. Han är bäst. Eller Cthulhu. Men Dracula är nog charmigast.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57