Vår festsugna reporter Alexander Kuronen tar tempen på Skarpnäcks fredagsnöjen. Foto: Sacharias Källdén/Alexander Kuronen

Doobidoo och Hillbillys när Skarpnäck tar helg

Varför lalla runt på Södermalm eller Stureplan när man kan fira in helgen i ytterstan? I en serie artiklar undersöker SöderortDirekts reporter Alexander Kuronen vilken tunnelbanelinjes slutstation som erbjuder det fetaste fredagsnöjet. Först ut: coverband och Doobidoohäng i änden på linje 17!

  • Publicerad 11:59, 4 okt 2019

17.30: Skarpnäcks tunnelbanestation

Står vid utgången, kallsvettig efter att ha stövlat uppför den defekta brant som kallas rulltrappa. En blond tjej, 20-nånting, passerar. Hon heter Sofia. Tänker hon fira fredag i Skarpnäck tro?

– Helt ärligt. Det finns en bar och den är för alla lokala alkisar, säger hon innan hon försvinner ner i tunnelbanemörkret på väg till Gröne Jägaren kanske.

En glasögonprydd 16-åring ploppar upp från tuben. Han heter Martin Karlsson och är nyss hemkommen från studierna på tekniska programmet. Jag undrar vad dagens ungdom har för planer för kvällen?

– Jag ska ta det lugnt och spela spel. Kerbal Space heter det, man skjuter upp raketer i rymden. Jag tycker att det är intressant med rymden, säger han.

Själv styr jag färden i horisontell riktning, längs allén och mot Natalies.

Rymdentusiast. Martin Karlsson, 16, på väg hem för att skjuta upp lite raketer. Foto: Alexander Kuronen

Klimataktivister. Efter demonstrationen i innerstan samlas det här gänget för soppmiddag hemma hos Karin Jacobson, trea från vänster. "Vi kallar det AVS – After Vuxenstrejk". Foto: Alexander Kuronen

18.00: Natalies

Den första ölen har kommit in och på teven är det friidrott. Var det inte helg redan för en timme sedan så är det det nu.

Vid långbordet i mitten av lokalen har det varit aktivitet sedan lunch. Där sitter de som kallar restaurangen för allt från "vardagsrum" till "social serviceinrättning". Ett självklart inslag här på Natalies, där sorlet är som behagligast så här vid 18-tiden.

– Det är bra här, mycket familjer. Ingen fylleskalle som skriker på de andra, säger Özer som serverar mig en tallrik grillade grönsaker och halloumi.

Familjen vid bordet intill fipplar med mobilerna. Pokémon Go. In kommer ett fat med oxfilé. Mamma Sarah och pappa Christopher delar på köttbiten, varsin blir för mycket.

– Vi har slutat laga hemma, för sånt här hittar du inte på Ica, säger Sarah.

Jag tar in en öl till. Några bananflugor börjar intressera sig för resterna på min grilltallrik. Låter det bero.

Mat. På Natalies är de måna om att fylla tallrikarna. Foto: Alexander Kuronen

Efter bordsbönen. Den första tuggan i all sin osminkade prakt. Foto: Alexander Kuronen

19.45: Hemma hos Neidenmarks

Även Catharina och Gunnar Neidenmark har ätit middag på Natalies. Senare på kvällen brukar Gunnar gå ner på Piloten för en öl och en runda biljard, medan Catharina håller sig inne och löser korsord eller ser en film.

Nu sitter de i varsin fåtölj i etagelägenheten på Pilottorget, lagom till Doobidoo.

– Vi är väldigt glada över att Lasse Kronér är tillbaka, han är jovialisk, säger Catharina.

– Fast han var bäst när han var med i Triple & Touch, fyller Gunnar i.

Både Catharina och Gunnar har bakgrund som sångare i barbershopgrupper. Likaså deras dotter, som för en vecka sedan tävlade med sin kör i barbershop-VM i New Orleans och vann – för tredje gången sedan 2013.

– Hattrick i VM-guld, konstaterar Gunnar och startar ett Youtube-klipp på teven.

Parets katter Hasse och Tage söker min uppmärksamhet. Jag är allergisk men ljuger för att ställa mig in. Smuttar kaffe och tittar på skärmen. 147 skönsjungande kvinnor, elegant klädda i svart. Polkarandiga västar göra sig icke besvär.

Catharina bryter in:

– Inte för att jag vill förringa min dotters insats, men nu börjar faktiskt Doobidoo!

Fredagsmys. Katten Tage flankerad av Catharina och Gunnar Neidenmark. Foto: Alexander Kuronen

21.00: Skarpnäcks Sportfält

Upprymd av Lasse Kronérs jovialitet traskar jag vidare längs den mörka allén. Något som låter som reggae eller hiphop pulserar ur en knastrig högtalare vid Skarpnäcks sportfält.

Det är halvtid i matchen mellan Redbrick City FC och Ekerö IK. Just nu står det 0–1. Trist för hemmalaget, men Ekerö IK:s sportchef Patrik Jansson är nöjd.

– Det är viktigt att de är kvar i division 4, så att vi kan fortsätta satsa på unga, säger han från andra sidan stängslet.

"Nu kör vi 45!" ropar en spelare. Andra halvlek kan börja.

Operativ sportchef. Ekerö IK:s Patrik Jansson är i Skarpnäck för att se så att grabbarna sköter sig. Foto: Alexander Kuronen

21.30: Karl o Kristinas Wärdshus

Utanför gårdsfestlokalen har Emma Samuelsson suttit hela kvällen och tagit inträde. Hennes pappa spelar bas i bandet Huddinge Hillbillys.

– De är grymt bra! Låtarna är bra och de kör sin grej, säger hon.

Orkestern består i kväll av fem herrar omkring 50. Fyra av dem bär antingen hatt eller keps. Av namnet att döma väntar jag mig bluegrass och en jäkla massa banjo – men får en Kent-låt.

– Jag vette fan hur namnet kom till. Vi var väl ute och drack bärs, förklarar sångaren Anders Klöverbäck.

De leopard- och zebramönstrade damerna i publiken diggar avhållsamt mellan vinslurkarna. En herre med glasögon på snöre klappar hårt och bestämt till "Kärleken väntar" och Semisonics "Closing Time". Efter ett tag börjar han dansa, han är en bra bit över pensionsåldern.

– Det är ett sånt tryck, ett sånt ...

Han finner inte ord för sin förtjusning, utan avfyrar i stället ett knäpp med fingrarna liksom för att markera. Resten av publiken är tråkig som inte vill dansa, tycker han.

Kanske borde han börja röra sig i yngre kretsar? Men de verkar inte festa i Skarpnäck denna fredag.

Tar inträde. Basistdottern Emma Samuelsson lirar själv trummor i nystartade bandet The Maans. Foto: Alexander Kuronen

Husband? Huddinge Hillbillys lirar för andra gången på värdshuset och hoppas på att kunna göra spelningarna till en tradition. Foto: Alexander Kuronen

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54