Trångt. Täbybon Omar Alawar, med Emelie i vagnen, kämpar för att få ut vagnen genom Roslagsbanans enkeldörrar. Foto: Lisa Halldén

Dörrkaos på Roslagsbanan ställer till det för resenärer

Fortfarande är ingen lösning i sikte för Roslagsbanans mittendörrar som varit avstängda i snart två veckor. Det ställer till det för personer med rullstol, rullator och större barnvagnar. "Begränsande för många" säger tågvärden Nora Melin.

  • Publicerad 16:29, 30 jan 2019

Det var i måndags förra veckan som Roslagsbanans mittendörrar slutade att fungera. Eftersom det endast är där rullstolsburna, människor med rullator och stor barnvagn kan gå på, på grund av det låga insteget, ställer det till med problem för många resenärer.

Två dagar senare kunde SL bekräfta att man lokaliserat problemet. Det är inte själva dörrarna i sig som är trasiga, utan de rörliga trappstegen som fälls ut mot plattformen. Anledningen? Vintern.

– Vi misstänker att det är kyla, snö och grus som ställer till det. Nu vet vi var problemet ligger och tittar på vad vi kan göra åt det, sa Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL förra veckan.

Finns ingen prognos

Men trots att man tagit reda på orsaken till problemet har SL fortfarande, över en vecka senare, ingen prognos för när det kan vara åtgärdat. Tills vidare är alla bredare dörrpar avstängda.

Förhoppning. Täbyborna Omar och Carmen Alawar, med barnen Sebastian och Emelie, hoppas att mittendörrarna snart ska gå att använda igen. Foto: Lisa Halldén

De rörliga trappstegen är bara något år gamla, och enligt Aleksander Krajisnik har det tidigare förekommit att något steg strulat, men inte i den här omfattningen. Vidare berättar han att den enskilda trafikutövaren ska se till att det är sopat och rent på perrongen.

– Här har vi en kontinuerlig dialog med Arriva. De har ett ansvar och en skyldighet att se till att det är rent. Vi kan konstatera att vi har fått in synpunkter gällande vinterunderhållningen och vi tar till oss av det, säger han.

Resenärer missnöjda

En av dem som har drabbats av dörrstrulet är Malin Näsström.

– Jag var så arg häromdagen. Jag hade bara en enkelvagn med mig och fick hjälp att ta mig in i. Jag blir helt svettig av att tänka på hur det varit om jag haft båda barnen och den stora vagnen med mig. Jag hade blivit gråtfärdig. Det är jobbigt nog ändå, med snö och två små barn, säger hon.

SL: "Beklagar"

Aleksander Krajisnik förstår att folk är upprörda över situationen.

– Jag kan verkligen bara beklaga, vi gör precis allt och så snabbt vi kan, men vi måste ta det säkra före det osäkra och stänga av alla dörrar, säger han.

Stress. Fram tills mittendörrarna är fixade drar sig Malin Näsström för att åka med Roslagsbanan tillsammans med barnen Felicia, 3 år, och Elliot, 10 månader. Foto: Lisa Halldén

På Roslagsbanan finns tågvärdar som kan hjälpa resenärer som har svårt att komma på och av tåget. Men det är svårt, särskilt för personer med rullstol eller rullator.

– På vissa stationer är det stora avstånd mellan tåg och perrong och det avståndet kan jag inte lyfta en rullstol över, säger tågvärden Nora Melin.

Det blir förseningar också, när det tar långt tid vid varje station.

– Men det får ta den tid det tar. Vi ska se till att folk kommer med och att det är säkert. Och folk har varit väldigt snälla och förstående, säger hon.

Hjälp. I snömodden på perrongen i Täby centrum hjälper tågvärd Nora Melin de som ska på tåget med barnvagnar. Foto: Lisa Halldén

Resegaranti

Du kan få ersättning på upp till 1165 kronor för resa med taxi, egen bil eller SJ/annat trafikbolag som kör motsavarande sträcka du skulle ha rest med SL om du riskerar bli mer än 20 minuter försenad.

Om du blir försenad och inte begär ersättning för en alternativ resa, till exempel med taxi, kan du få tillbaka del av eller hela biljettpriset, beroende på hur mycket du blir försenad.

Tillgänglighetsgaranti finns för den som har en funktionsnedsättning och är menad för resor där SL har kommunicerat att resan ska vara tillgänglig.

Källa: sl.se

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt