Dött tegelkvarter på Söder får nytt liv

Nu ska tegelhusen på Magnus Ladulåsgatan nära Södra station byggas om. Flera nya krogar och öppna innergårdar ska dra mer folk till området.

  • Publicerad 15:09, 8 nov 2017

Det är de två tegelhusen på varsin sida om Magnus Ladulåsgatan, strax intill korsningen till Rosenlundsgatan, som ska uppgraderas rejält.

Här ligger fyra byggnader och två innergårdar som ska byggas om och ges en ny karaktär av AMF Fastighetsägare.

"Anonyma och slutna kvarter"

Tidigare hyrde SEB kort och Amex kontorslokalerna i husen men efter att de båda företagen nyligen flyttat ut ska nu husen blåsas ut invändigt och bottenplan ska öppnas upp mot gatan.

– För oss är det här en superchans att ta ett stort grepp om lokalerna och om stadsmiljön. Idag är det svårt att ens prata om kvarteren för att de är så anonyma och slutna, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

Nu förändras de sista "orörda" kvarteren på Södermalm

I bottenplan finns idag en större matvarubutik, Lidl, som ska vara kvar, men utmed resten av gatan har neddragna persienner dominerat.

Förändring. De här husen i korsningen Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan ska öppnas upp. Foto: AMF Fastigheter

– Det har varit kontor de senaste åren. Idag har vi 250 löpmeter gardiner utmed gatan men det är egentligen butikslokaler som vi vill fylla med nytt innehåll. Ambitionen är att lyfta in 4-5 restauranger och caféer här, säger Per Helgesson.

"Spännande område"

Kvarterens innergårdar ska också öppnas upp.

– Oavsett om du jobbar, bor eller bara besöker kvarteren ska du kunna komma dit och hänga på gårdarna och äta en middag på kvällen, ta en AW eller jobba på dagen, säger Per Helgesson.

"Fatburen ska bli vad den borde vara"

Magnus Ladulåsgatan har av folk i kvarteren kallats “bakgatans bakgata”. Går det verkligen att skaka liv i det här området?

– Ja, så klart går det. Södra station är ett jättespännande område där det händer så mycket på en och samma gång. Vi att tycker de här kvarteren har alla förutsättningar att bli så mycket bättre, säger Per Helgesson.

Upprustningen av kvarteren startar nu i höst och ska göras i etapper fram till 2019.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.