DRAMA KRING DRAMATEN. Kungliga Dramaten ställer in föreställningar. Foto: StockholmDirekt

Dramaten om inställda föreställningarna

Efter helgens SVT-dokumentär om Josefin Nilssons liv, där det berättas om hur hon misshandlats grovt av en Dramatenanställd expojkvän, väljer nu Dramaten att ställa in de sista föreställningarna av pjäsen som skådespelaren medverkar i.

  • Publicerad 10:53, 26 mar 2019

Dokumentären ”Älska mig för den jag är”, som handlar om sångerskan Josefin Nilssons liv och bortgång, har uppmärksammats stort efter att den sändes på SVT i helgen. Där berättas det bland annat om hennes förhållande med en Dramatenanställd expojkvän som dömts för att ha hotat och misshandlat henne grovt på 90-talet.

Nu har Dramaten beslutat att ställa in de två sista föreställningarna som skådespelaren medverkar i.

– Det stämmer. Vi har bedömt att mot bakgrund av det läge som uppstått och det som hänt i helgen ställer vi in för både teaterns, ensemblens och besökarnas bästa, säger Lena Törner, pressansvarig vid Dramaten i Stockholm.

De som köpt biljetter till föreställningarna kommer nu att få sina pengar tillbaka.

– Biljetterna återlöses. De som har köpt biljetter kommer att få information om detta som brukligt. Det är så vi alltid gör, säger Lena Törner.

Den misshandelsdömde skådespelaren har i intervjuer med Aftonbladet och Expressen tagit avstånd från delar av innehållet i SVT-dokumentären och säger bland annat till Aftonbladet att han anlitat juridisk hjälp.

Enligt Lena Törner pågår nu ett arbete för att utvärdera hur situationen ska hanteras.

– Det är ledningen som kommer att ta det här vidare. I övrigt har vi inga fler kommentarer mer än det vi har lagt ut, säger hon.

"Kommer inte att gå i polemik"

Dramaten skriver i ett pressmeddelande att de ”tagit emot en stor mängd mejl, kommentarer och reaktioner med anledning av en SVT-dokumentär som berört många djupt”.

”Vi kan inte svara alla individuellt, men vill vara tydliga med att vi läser alla kommentarer. Vi kommer inte att gå i polemik om enskilda personer och vi kan inte heller kommentera enskilda medarbetare”, skriver de vidare.

Dramaten uppger också att det har inletts ett arbete för att se över handlingsplaner och policys.

”Det är ett internt arbete som måste få pågå och som kommer att ta tid. Den diskussion som nu finns med anledning av dokumentären finns med i arbetet”, skriver de i pressmeddelandet.

"Måste vädra ut gamla garderober"

Under tisdagen ska kulturminister Amanda Lind ha ett möte med Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström. I en intervju med P1 säger hon att hon vill veta hur de hanterar den uppkomna situationen samt hur de arbetar för att motverka våld och trakasserier, enligt DN.

– Dels vill jag inskärpa hur viktiga frågor om att motverka sexuella trakasserier och våld är, och att vi ska jobba för jämlikhet både generellt i samhället och inom kulturvärlden. Vi måste vädra ut gamla garderober, våga prata om de här frågorna på ett klart och tydligt sätt, säger kulturministern i programmet.