Uppsagd. I samband med att hyresavtalet för Elverket ska förnyas har Dramaten beslutat att säga upp avtalet. Foto: Karin Nilsson

Dramaten säger upp Elverket

Den sista juni 2021 lämnar Dramaten sin lokal på Linnégatan. Anledningen är att man har för höga fasta kostnader och vill frigöra pengar till den konstnärliga verksamheten.

  • Publicerad 12:03, 31 jan 2020

Elverket på Linnégatan 69 invigdes som Dramatenscen 1997 och har sedan dess varit en plats för teaterkonst, konserter, samtal och möten.

När det nu var dags att förnya avtalet om lokalen beslutade Dramatens ledning att de inte skulle göra det. Istället ska pengarna gå till mer teaterproduktion.

– Vi har fattat beslutet om Elverket för att kunna fortsätta producera och spela så mycket teater som möjligt. Helst mer än i dag. Inom ramen för en oförändrad anslagsnivå är det inte rimligt att en allt större del av kostnaderna går till hyror och andra fastighetskostnader, säger Maria Groop Russel, vd på Dramaten, i ett pressmeddelande.

Kontraktet löper ut den sista juni 2021 och fram tills dess kommer pjäser sättas upp som vanligt.

Den 1 mars tillträder Mattias Andersson som teaterchef och konstnärlige ledare på Dramaten.

– Såklart extremt tråkigt att lämna ett så unikt teaterrum, men som jag förstår – utan att ännu ha tillträtt – så är det totalt omöjligt behålla utifrån nuvarande ekonomi, säger han.