Renoveras. Robert Berggren är i full fart med att byta ut väggarna på det historiska gamla torpet. Precis i närheten lämnade drängen Johan August Andersson sin sista hälsning i Sverige. Foto: Jonas Grönvik

Drängen Johan August hälsar – från 1872

”Farväl du kära fosterland”, knackar kvarndrängen Johan August Andersson in i stenen ovanför vattenfallet. Året är 1872, han är 22 år och ska emigrera från Fullersta till Amerikat. 146 år senare hittar nyinflyttade Robert ett hemligt lönnfack i golvet under ett gammalt skåp.

  • Publicerad 08:00, 26 jul 2019

Robert Berggren visar hälsningen i stenen. Den gamla kvarnen, som började malandet år 1689 och drevs av ett fem meter högt fall i Fullerstaån, är borta sedan länge. Men kvarntorpen står kvar och där bor han med fru, svärmor och ett gäng islandshästar.

– Planen är att det ska bli ett generationsboende här, lite som förr i tiden, säger han.

Han håller precis på att restaurera det mindre torpet, byggt i början av 1900-talet. För några dagar sedan gjorde han ett oväntat fynd där – under ett platsbyggt skåp började golvet plötsligt svikta när han stod på det.

– Där under var ett lönnfack! 

Mörk och djup gång

En mörk och djup gång öppnade sig under golvet. Robert Berggren, visste inte vad han skulle vänta sig.

– Jag var helt säker på att jag skulle hitta en döing där nere. Men vi gick in och längst in hittade jag den här, säger han och visar upp hembränningsapparat som någon gömt där någon gång.

Vem som lämnat den där är det ingen som vet. Kanske samma person som dumpade spritbuteljerna de hittade under altanen. Lönnfacket vittnar ändå om en olaglig verksamhet – hembränning är förbjudet i lag sedan 1855.

Fyndet. Det var i en dold källare som Robert Berggren hittade den gömda hembränningsapparaten. Foto: Jonas Grönvik

Hälsningen. Alldeles i närheten av där Fullersta kvarn stod lämnade kvarndrängen Johan August Andersson sin sista hälsning i Sverige. Foto: Jonas Grönvik

Historia. En av kvarnstenarna från den gamla kvarnen välkomnar in till kvarntorpen. Foto: Jonas Grönvik

För Robert Berggren är de små husen det han alltid drömt om. De ligger mitt i Gömmarens naturreservat alldeles intill den utryckningsväg som skär genom reservatet, bara några minuters cykeltur från Kungens kurva.

– Det tar 35 minuter att åka kommunalt till jobbet, det är som att bo på landet, fast mitt i stan. Det är det här jag alltid drömt om, säger han.

Drar till Nordamerika

Kvarndrängen Johan August Andersson undertecknar sin inskription med August i runor och drar till Nordamerika, där han så småningom hamnar i Cannon City i Colorado. Han återvänder aldrig till Fullersta.

Men historien lever kvar. Precis som torpen mellan Kungens kurva och Fullersta.